21. Légyott

2021.06.16. 20:00

Kultúr-randevú főhajtásokkal

Immár huszonegyedik alkalommal tartottak Légyottot, Bartók mellett idén a 100 éve született Pilinszky Jánossal és az alkotóművészi ÉNnel a központban.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Fotó: Kozma István

Az operafesztivál egyetlen irodalmi kísérőrendezvénye idén mondhatni önálló életre kelt. Mint ismeretes, a Bartók Plusz Operafesztivált ezúttal sem tartották meg, jövője kérdéses. Június 16-án, szerda délután 16 órától várták azonban a képzőművészet és irodalom iránt érdeklődő közönséget, a miskolci Színészmúzeumban egy kultúr-randevúra. Megnyílt a 21. Légyott.

Kifordult a világ

A jól ismert Bartók-fanfár felcsendülése után elsőként Vass Nóra, a Spanyolnátha művészeti szerkesztője és szerkesztőségvezetője szólt néhány szót. A felkérésre beérkezett irodalmi művekből idézett, alátámasztva, hogy milyen kifordított lett a világ, hisz ahogyan a bezártság volt sokáig szokatlan, most újra itt lenni volt furcsa. A költők soraiból kitűnik, miféle vízióink vannak a hosszú magány után.

Oratórium Pilinszkyvel

Kesselyák Gergely ünnepi köszöntőjében elárulta: sajnos az évek alatt egyszer sem tudott jelen lenni a rendkívüli kísérőrendezvényen, a fesztivál bokros teendői elszólították. A hála és a köszönet szavai után sok érdekességet is megtudhattak a jelenlévők az operafesztivál valódi visszhangjairól, úttörő mivoltjáról és egyedülállóságáról, a miskolci közönség káprázatos nyitottságáról.

A karmester és egykori fesztiváligazgató azt is megosztotta, hogy piarista korában ismerte meg Pilinszkyt, akinek költészete olyannyira megragadta, hogy írt a verseire egy 70 perces oratóriumot. Ennek a partitúráját meg is mutatta, hozzátéve, ezt a darabot még soha nem játszotta el és nem is hallotta senki. Még borítót is tervezett hozzá, s elárulta, a képzőművészet gondolatával is kacérkodott.

Főhajtások

Majd a Légyott megálmodója, Vass Tibor József Attila-díjas költő, képzőművész, a Spanyolnátha főszerkesztője, a Magyar Küldeményművészeti Társaság elnöke szólt. Kis történeti bevezetést adott a Légyottok múltjába, jelenébe, s természetesen jövőjébe. A kiállításon látható képzőművészeti alkotások és írások olyan főhajtások, amik a jövőbe mutatnak – mondta a költő. A múltról szót ejtvén a közönség soraiban ülő Fecske Csabáról megtudtuk, csak egyetlen Légyott-antológiából maradt ki az elmúlt 21 évben, majd Vass Tibor megmutatta a sorszámozott kiadványok első példányát. Kuriózum volt kézbe venni a köteteket.

S ha már jövő: Bartók hamarosan kivonul, helyette Tompa Mihály lesz az új centrum, tudtuk meg. Elhangzott néhány gondolat tőle, majd mielőtt a résztvevők megtekinthették volna a kiállítást és az irodalmi műveket, Seres Ildikó és Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház művészei felolvastak a 2021-es antológia versei közül néhányat.

A kiállítás egészen decemberig látogatható lesz a Színészmúzeumban, a Déryné utca 3. szám alatt. szavaival

Honnan hová

– 2001-ben, az Operafesztivál előkészületeit bemutató sajtótájékoztatón fogalmazódott meg bennem, hogy egy ilyen rendű-rangú eseményhez társulnia kell egy irodalmi-képzőművészeti kísérőrendezvénynek. Ez lett a Légyott, mely nélkül nem múlt el egyetlen Operafesztivál sem. Nélküle azonban lesz Légyott, Bartók helyére Tompa Mihály érkezik, elsősorban azért, mert Hernádkakon, ahol a Spanyolnátha művészeti folyóiratot működtetem, Tompa több hónapig házitanítóskodott, első verseit itt írta, és ennek egyelőre egy általam korábban, a SPriNt Tanodában létrehozott emlékhelyen kívül más nem őrzi emlékét. Talán meglepő, hogy én restellem magam emiatt, és nem mások, előttem járó nemzedékek, de azon leszek, hogy a helyi erőket is bevonva alapítsam meg a Vidám Páva ̶ Tompa Mihály Kultúrparkot és Alkotóházat, és 2022-től a Légyott ennek égisze alatt fusson majd. „Szindúsan, mint a páva tolla, / Terűl ki nékem a világ”, írta Tompa, s ennek jegyében, mivel nem Tompa-, hanem Hernádkak-rajongó vagyok, nem csak Miskolcra, hanem Hernádkakra is szervezek majd korábbi valós vagy fiktív légyottokat megelevenítő kortárs művészeti akciókat. Nyilván Arany és Petőfi sem maradhat majd ki a sorból, de lesz Tompa plusz Garay János, Herman Ottó, s remélem, nem maradunk Tompa plusz Bartók nélkül sem. Ugyanazokkal szeretnék e projektben együtt dolgozni, mint akikkel az Operafesztivál, a Színház, a Színészmúzeum, a Spanyolnátha részéről együttműködtem: örömmel mondhatom, hogy mindannyian lelkesülten folytatják az együttműködést – árulta el végül Vass Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában