Utazó kiállítás

2021.06.30. 14:00

Keresztmetszet két évtized munkájából

Utazó kiállítási anyagot, a matyó kézművesség jelenének reprezentáns gyűjteményét állította össze a Matyó Népművészeti Egyesület.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A harmincadik születésnapját ünneplő Matyó Népművészeti Egyesület (MNE) kortárs népművészeti gyűjteményéből nyílt kiállítás Mezőkövesden a régi kistemplomban kialakított Rendezvényközpontban. A megnyitón dr. Fekete Zoltán polgármester kifejtette, örül, hogy újra együtt lehetnek az emberek, és pont ebben az erre a célra felújított épületben.

Gazdag örökség

Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója szerint gazdag a matyó örökség, mindig volt, aki továbbvitte. A háziipari szövetkezet után helyi civilek fölkarolták a matyó kézművességet, megtervezték, célokat tűztek ki maguk elé és közösséggé formálódtak. Szinte a matyó kultúra minden elemét gondozzák. A hagyományokért tenni kell, ápolni, őrizni és továbbadni. Az egyesület az egykori Matyóház archívumát is kezeli, s azóta is végzett gyűjtőmunkát. Az itt kiállított tárgyak, élő mesterek, művészek alkotásai is fontosak, hiszen a matyó jelenlegi állapotáról, erről a korról adnak képet, egyszer pedig archív tárgyak lesznek. A tárgyak összegyűjtését a Csoóri Sándor Alap pályázata tette lehetővé, a teremben 17 alkotó, alkotócsoport 57 tárgycsoportja látható, változatos népi szakmákat képviselve. Méltatta a leköszönő Berecz Lászlóné elnöki kitartását, hitét, elkötelezettségét. Fölhívta a figyelmet, hogy a nagy közösségnek együtt kell működnie, így a tardi, szentistváni, kövesdi hagyományőrzőknek, az iskoláknak, az önkormányzatnak, ők a nagy közösségi feladat, az identitás megőrzésének letéteményesei.

Berecz Lászlóné egyesületi elnök elmondta, a kézműves tagozat az alapítás után 5-6 évvel jött létre, amikor már látszottak a Matyóház bomlásának jelei. A népi kézművesség is hasonló súlyú lett az egyesületen belül, mint a folklór. A vállalkozások, az önkormányzat és az egyesület is fontos szerepet játszott a megmaradásban. Büszke az alkotókra, hogy olyan tagjai vannak az egyesületnek, akik ilyen elismeréseket hoznak.

Sok elismerést szereztek

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője fölidézte, a rendszerváltáskor jöttek létre az önkormányzatok, és ekkor még bizalmatlanok voltak az egyesületekkel szemben, vajon nem velük szemben jönnek-e létre. Ezért a civilek magukra voltak hagyva, az MNE-nek sem volt helye, pénze, csak lelkesedése. Hogy harminc év múlva ott tartanak, ahol most, az több dolognak köszönhető, annak, hogy végig egy elnök állt az élén, küzdöttek, hogy legyen helyük a táncosoknak, s átkerültek hozzájuk az eredetileg az önkormányzat által szervezett fesztiválok, amelyeket továbbfejlesztettek, illetve az egyesület táncosai, kézművesei is eljutottak külföldre. Elérték, hogy a matyó visszakerüljön a helyére, újra élővé tették a hímzést, sok elismerést szereztek. A város is elismerte munkájukat.

A hagyományokért tenni kell, ápolni, őrizni és továbbadni – Dr. Csonka-Takács Eszter

Végül a kisgyőri Kovács Attila köszöntötte az MNE-t a Népművészeti Egyesületek Szövetsége alelnökeként. Mint mondta, a szövetség mindig számíthatott a matyókra és viszont. Kevés egyesület tudhat ilyen eredményeket maga mögött. Csak egy alkotó tudja, milyen munka van egy kiállított tárgy mögött, s ugyanígy csak az egyesület vezetői tudják, milyen munka van a szervezet működtetése, stabilitásának biztosítása mögött. Ráadásul emberekkel foglalkozni, őket koordinálni a legnehezebb feladat.

Berecz Lászlóné elárulta, körülbelül három éve, az egyesület kassai bemutatkozása környékén fogalmazódott meg benne, hogy jó volna egy állandó összetételű vándorkiállítási anyag összeállítása. Az egyesület tagjai igénylik a közös kiállítást, így pedig nem ad hoc módon kell az anyagot összerakni, ami könnyebb nekik és a kiállítási helyszínnek is.

Egyfajta értékmentés

A Matyóház kiállítási anyaga régen látható volt a Városi Galériában, de az a kétezres évekig mutatta be a matyó népművészetet, az utóbbi húsz évben született alkotósokból nem állt rendelkezésre gyűjtemény. A most létrejött gyűjtemény egyfajta értékmentés, amely bemutatja az elmúlt két évtized mestereinek, egyesületi tagjainak munkáit. Nem minden tárgy nyert díjat, de mindegyik zsűrizett alkotás, s kiválónak ítélték a szakértők. A továbbiakban is tervezik bővíteni az anyagot, akár évente egy-két tárggyal, új népi iparművészektől is, így bizonyos idő múlva megfigyelhető lesz az alkotók fejlődése. Az elnök szerint az anyagból egy állandó kiállítás is születhetne, de akkor lemondanának arról, hogy máshová elvigyék a matyó kultúrát. Amennyiben persze gyarapszik a gyűjtemény, akkor megvalósulhatna ez a terv is. A kiállítás júliusban lesz látható Mezőkövesden, augusztus közepétől pedig Szigetszentmiklóson, a Summerfesten mutatják be.

(A borítóképen: A Matyó Népművészeti Egyesület kortárs népművészeti gyűjteményéből nyílt kiállítás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában