különlegesség

2021.06.16. 13:00

Fél évezredes darut építettek újjá

Holland hajóácsok készítették az 1400-as évek végén az avasi templom különleges tetőszerkezetét.

Hajdu Mariann

20210603 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Interjú Bereczki Zoltán építésszel, aki 3D-ben rekonstruálta, milyen lehetett az Avasi református templom berendezése a 15. században.

Fotó: Kozma István

Különleges darut láthatnak majd az érdeklődők azon a kiállításon, ami novemberben nyílik az avasi református templomban. Ilyen daruk dolgoztak az 1400-as évek végén Európában – az egész kontinensen hasonló volt az építéstechnika – épp abban az időben, amikor holland hajóácsok elkészítették a miskolci templom gótikus tetőszerkezetét.

Bereczki Zoltán építész, a Debreceni Egyetem Műszaki Kara Építőmérnöki Tanszékének adjunktusa a diákjaival elkészíttette a daru pontos, kicsinyített mását, ami most a templomban látható.

– Nagyon büszke vagyok a tanítványaimra, hatalmas munka volt. A daru élethű verziója is megépül majd ahhoz a kiállításhoz, ami a tervek szerint novemberben nyílik a templomban – mondta az építész.

Gótikus tetőszerkezet

Holland hajóácsok készítették az 1400-as évek végén az avasi templom különleges tetőszerkezetét, ennek bemutatására nyílik az említett tárlat – egy lépcsősor vezet majd fel a templom padlásterébe –, erről nemrégiben írtunk. A kiállítás hatalmas attrakciója lehet Miskolcnak, hiszen ha a templom pillérei és mennyezete már nem is gótikusak (reformátusnak újították fel 1554 után, miután a török felgyújtotta), de a tetőszerkezetet még gótikus tudással építették újjá az ácsok, és a szakirodalom úgy hivatkozik rá, mint a mai országterület egyik legkomolyabb fennmaradt gótikus ácsszerkezetére.

A Szent István-plébánia­templom már a 13. században, az Árpád-korban létezett, lényegesen kisebb volt, mint a mostani. A 15. század közepén, amikor a nagy gazdasági fellendülés idején gótikus csarnoktemplomokat építenek Európában, Miskolcon is visszabontják az Árpád-kori templom falait, és azok nyomvonalán építik meg a pilléreket, 1489-re fejezik be az építkezést.

Hatvanöt évig gyönyörködhettek a korabeli miskolciak az épületben, ám 1544-ben végigvonult Miskolcon a török sereg, felégették az egész települést, köztük a templomot is. 1554-et követően 20 év alatt újították fel.

(A borítóképen: Bereczki Zoltán mutatja a daru mérethű kicsinyített mását)

https://boon.hu/kultura/helyi-kultura/legobol-templomboltozat-5529934/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában