megemlékezés

2021.06.01. 19:15

Emlékezés, Trianon, Tolcsva, 8 kopjafa

Van egy park Tolcsván, ahol 8 kopjafa képében jelképesen együtt vannak a Magyarországtól elszakított területek.

Forrás: ÉM

A Nemzeti Összetartozás Emlékpark minden júniusban várja azokat, akik nem felejtenek. A településen 2015-ben leplezték le az első kopjafát a nemzeti összetartozás napján. A fa a Kárpátokból érkezett hálából a Magyarokért a Kárpátok Gyűrűjében Alapítvány munkájáért. Az ötletet az alapítvány és Tolcsva önkormányzata tovább gondolták, és úgy döntöttek, hogy egy-egy kopjafa jelképezze a Trianonban szétszakított magyarság egységét. Így aztán keresni kezdték az adott területekről azokat a magyar embereket, akik ott nevelkedett fából saját kezükkel megfaragják a kopjafát. Az elkészült emlékparkban az elszakított országrész kopjafái körülveszik Magyarország kopjafáját, és ránéznek, ezzel is jelképezve az egységet. Az emlékek helyszínéül az önkormányzat felajánlotta a Római Katolikus templom előtti teret.

A park létrehozói 2020 júniusában szerettek volna méltó módon emlékezni a 100 évvel ezelőtti eseményekre, de a járvány miatt ez nem volt lehetséges. Idén azonban meghívták valamennyi fafaragót, mecénást, segítőt, hogy együtt tudjanak ünnepelni a határon túliak az anyaországi barátaikkal. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, június 5-én 16 órakor a Római Katolikus templom előtti téren nem csupán az elszakított területek képviselői mondják el gondolataikat, de Géczi Erika előadóművész dalaival idézi fel az érzéseket, emlékeket. A műsor után mindenki megkeresheti a családja múltjához kapcsolódó terület kopjafáját, és köthet rá egy nemzeti színű szalagot, hogy így is emlékezzen.

A megemlékezés után 19 órakor a járványügyi előírásokat szem előtt tartva ingyenes Ismerős Arcok-koncertre hívják a vendégeket a Tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély szabadtéri színpadára (Magyarország kormányának rendelete értelmében a koncert kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható).

(A borítóképen: A Nemzeti Összetartozás Emlékpark Tolcsván)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában