Irodalom a kertben

2021.06.01. 07:00

Egységként értelmezni és láttatni a kortárs magyar irodalmat

Földrajzi és életkori határokat nem ismerő egységként mutatja be a kortárs magyar irodalmat a Múzsák kertjében Kégl Ildikó sorozata.

Fotó: Kozma István

Újraindult az Irodalom a kertben – a program összművészeti eszközökkel hozza elérhető közelségbe a kortárs magyar irodalom különböző generációkhoz tartozó alkotóit és a miskolci közönséget. A Feledy-ház részeként létrehozott Múzsák kertjében pénteken a Halmosi Sándor költővel, műfordítóval való találkozóval kezdődött az új évad.

A kór irodalma

A sorozat ötletadója, szervezője, az estek házigazdája, Kégl Ildikó író, újságíró fontosnak tartotta, hogy megemlékezzenek a koronavírus áldozatairól is.

– Mostanra már nemigen akad olyan ember, akinek a családjából, a baráti, ismerősi köréből ne követelte volna valakinek az életét a járvány. Az irodalomnak is nagyok a veszteségei – mondta el lapunknak a gyertyagyújtással kapcsolatban.

Felvetette, hogy rendezvényük is reagál a helyzetre, hiszen – így vagy úgy, de – mindenkiben nyomot hagy a járvány. Az élő irodalom máris megtalálta benne a maga témáját.

– Senki sem folytathatja úgy tovább az életét, mintha mi sem történt volna. Születtek költemények, prózaírások, a kortárs magyar irodalomban nyoma van ennek a szörnyűségnek. Ezt komolyan vesszük, az évadban próbálunk majd kellő figyelemmel tekinteni erre a tényre és a közös tapasztalat irodalmi művekben megjelenő feldolgozására – hallottuk Kégl Ildikótól, aki az új szezon terveiről is beszámolt.

Életmű, erkölcs, tartás

Június 11-én Kaiser László következik. Az író, költő, dramaturg, kiadóvezető Erkölcs és teljesítmény címmel jelentette meg esszéit. A tavaly kötetbe rendezett írásai Németh László íróval és Béres József kutatóbiológussal foglalkoznak.

– A párhuzam rendkívül érdekes, egyedi és helytálló gondolat: az életművük és az erkölcsiségük is példaként állhat előttünk – összegezte Kégl Ildikó, hozzátéve: Kaiser László esszéista mivolta mellett lesz alkalom alkotói sokoldalúságának interpretálására is.

Július 16-án Király Farkas érkezik. Esetében ugyancsak gazdag életművet ismerhet meg az est közönsége: a Budapesten élő kolozsvári író, költő műfordítóként, újságíróként és szerkesztőként is ismert.

Böszörményi Zoltán július 23-án lesz a kert vendége. Az aradi születésű művész világpolgár. Monacóban él, de részese – és laptulajdonosként esszenciális alakítója – a magyarországi irodalmi közéletnek is. Alapítója, tulajdonosa és főszerkesztője az Irodalmi Jelen című független irodalmi lapnak. Az író, költő Sóvárgás című regényéből a közelmúltban hangoskönyv készült, melyben a miskolci születésű színész, Mikita Dorka működött közre. Ezúttal ő is ott lesz, hogy a hangja mellett a lényét is adja az író, az írott szó és a hang találkozásához.

Nehéz a szervezés

Nincs még biztos időpontja, de a nyár folyamán Miskolcra érkezik Tallián Mariann író, színész, aki A szegények fejedelme címmel a napokban megjelent kalandos regényben dolgozta fel II. Rákóczi Ferenc életét. A férjével, a színész, költő Lázár Balázzsal közösen vesznek részt az Irodalom a kertben rendezvényén.

A szervezés nehézségeként említette meg Kégl Ildikó, hogy bár sokan jönnének szívesen, de többen még csak az első védőoltásukat kapták meg. Számít rá, hogy lesz alkalma a miskolci közönség előtt beszélgetni Rónai Balázs Zoltánnal vagy Oláh Andrással és Bene Zoltánnal, akik tavaly már jártak itt, de azóta mindkettejüknek újabb kötettel gyarapodott az életművük. A gyergyószentmiklósi Varga Melinda idén lett József Attila-díjas – ő is a reménybeli vendégek listáján van, akárcsak Cs. Varga István, illetve Ködöböcz Gábor irodalomtörténészek vagy Nagy Koppány Zsolt író és a költő Fellinger Károly, Rigó József, Payer Imre.

A rendezőelv

Hogyan áll össze a meghívottak névsora? A szervezőelv az eseménysorozat tavalyi indulása óta változatlan: a már beért alkotók mellett a fiatalabb korosztály bemutatása a cél. Olyan művészeké, akiket a szakma befogadott, folyóiratok közlik az írásaikat, köteteik jelennek meg, díjakat kapnak, de a szélesebb közönség nem ismeri őket érdemeikhez mérten. Ahogyan a fiatalság nem kizáró ok, a földrajzi határok sem azok:

– Továbbra is nagyon fontos számomra egységként értelmezni és láttatni a kortárs magyar irodalmat – jegyezte meg Kégl Ildikó, akit arról is kérdeztünk, szerinte hogyan kezelhetőek az irodalom generációs különbségei, hiszen például a vendégei között is nagy az életkori szórás.

– Úgy látom: az írói-költői társadalom egyre kevésbé tekintélyelvű. „Mutass valamit!” – ha jó az írás, nem számít, hogy milyen idős a szerző. A szerkesztők kellő szakértelemmel és tapasztalattal választanak, s a közönséget sem az foglalkoztatja, hány éves valaki, hanem hogy mit tud nyújtani. Akik már voltak nálunk, azoknak a pályafutását a miskolci közönség figyelemmel kíséri, s újabb kötetek esetén visszavárja. És számomra ez az igazi visszaigazolás.

(A borítóképen: A Múzsák kertjében – Kégl Ildikó Halmosi Sándorral)

https://boon.hu/kultura/helyi-kultura/egyedulallo-irodalmi-fesztivalt-rendeznek-tersegunkben-5444575/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában