Sikerre ítélve

2021.06.20. 15:59

Egy dokumentumfilmes gondolatai az előre meghatározott témáról

R. Nagy Csilla legújabb rövidfilmjével ismét sikert aratott több fesztiválon.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

A miskolci dokumentumfilmes, R. Nagy Csilla sikerrel indult a május 15-én rendezett V. Ceglédi Filmfesztiválon, amelyet idén online formában tartottak meg.

Mást láttak benne

A sodrás témájáról készített Kinek mi… című, 14 és fél perces rövidfilmjével első lett. Emellett Kitörés című dokumentumfilmjével együtt alkotását beválogatták az V. Ars Sacra Filmfesztivál versenyfilmjei közé, és szeptemberben levetítették a budapesti Tabán moziban.

– Kihívást jelentett pár éve, hogy megadott témára készíthettem filmet a Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázatra, mert alapvetően spontán módon dolgozom – osztotta meg R. Nagy Csilla. – A hívószó a sodrás volt, amiről sok minden jutott az eszembe. Az, hogy kik leszünk, több mindentől függ, de különösen attól, hogy milyen közegben nőttünk fel. Gondoltam, hogy meghallgatom mások asszociációit is a kifejezés kapcsán, hogy bemutassam az emberi sokszínűséget. A Kinek mi… cím is erre utal. Sajnos a Faludi-filmszemle abban az évben elmaradt, pedig szívesen láttam volna, hogy a többi pályázó hogyan dolgozta fel a témakört. Aztán úgy döntöttem, hogy beadom más fesztiválokra is a dokumentumfilmet.

Az alkotó arra törekedett, hogy a sodrás szó különböző jelentésrétegeit tárja fel személyes történeteken keresztül.

– A fiatal, középkorú és idős szereplők az ismeretségi körömből kerültek ki, megyénkbeliek, és az adott jelentésekhez választottam ki őket. Érdekes volt megtapasztalni, hogy ugyanaz a kifejezés a megszólalóknál más-más érzéseket mozgatott meg. Egyikőjük a Tiszánál töltött emlékeit elevenítette fel, másikójuk a nagyvárosi sodródásról, egy harmadik a cigarettasodrásról, két néni a tészta- és a kenderkészítésről beszélt. A végén egy-egy mondatot pedig gyerekek mondanak. Szokásomhoz híven stáb nélkül, egyedül dolgoztam kis költségvetéssel. Jelenleg a saját lakásomban forgatok, de az új filmötletemet még nem szeretném elárulni – számolt be lapunknak a dokumentumfilmes.

(A borítóképen: R. Nagy Csilla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában