emlékhely

2021.05.28. 19:30

Emléktáblát kapott a mártír katona

Hernádnémetiben újabb emlékhely biztosítja a világháborúk hőseire való emlékezést.

Horváth Imre

dr. Orosz Zsolt polgármester köszöntõje

Fotó: Bujdos Tibor

Bár szikrázó napsütés fogadta az ünnepélyes emléktábla-avatásra érkezőket Hernádnémetiben csütörtökön délután, éppen akkor támadt fel egy rövid időre a szél és lobogtatta meg a zászlókat, amikor Jancsó Dóra színművésznő azt énekelte: „szállj, szállj, sólyom szárnyán...”

A II. világháborúban harcolók emlékére ugyanis az országban egyszerre hét helyszínen avattak emléktáblát – köztük a hernádnémeti polgármesteri hivatal udvarán. A tábla a nagyközség szülötte, Lövei Dániel emlékére készült. Akiről dr. Számvéber Norbert alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár igazgatója elmondta, a tartalékos zászlós önfeláldozó magatartásával olyan kitüntetést érdemelt ki – Magyar Tiszti Aranyvitézségi Érem –, amely a korszak legmagasabb hadi kitüntetése volt és amelyet a Magyar Királyi Honvédség állományából összesen csupán 22-en kaptak meg. 1944 márciusában a harcok során egy, az állásba betört harckocsit a testére erősített robbanóanyaggal, önmagával együtt robbantott fel és halt hősi halált. Mivel Lövei Dánielnek nincs síremléke, így az alezredes különösen fontosnak nevezte a most átadott emlékművet, amely segíti a hősökre való emlékezést is.

Dr. Orosz Zsolt polgármester köszöntőjében elmondta, a településen hagyománya van a hősökről való megemlékezésnek, hiszen a hivatal udvarán az I. és a II. világháborúnak is emlékműve áll, az elsőn 64, míg a másodikon 104 hernádnémeti mártír neve olvasható, köztük hárman a Lövei családból. Ez is mutatja, mekkora veszteség érte a települést.

Az ünnepségen Domahidi Anna általános iskolai tanuló is énekelt, az emléktáblát pedig az alezredes és a település vezetése is megkoszorúzta.

(A borítóképen: Orosz Zsolt beszéde az emléktábla-avatáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában