Könyvbemutató

2021.05.24. 15:00

Amit akkor elhallgattak, most elmondja az író

„Vérvád, hisztéria, népítélet – „Zsidókérdés” Magyarországon 1945-ben és 1946-ban” címmel írott könyvét mutatta be csütörtök délután Miskolcon a Városháza Dísztermében dr. Pelle János történész.

Bacsó István

20210520 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Polgármester Hivatal Dísztermében (Miskolc, Városház tér 8.) lesz Pelle János: Vérvád, hisztéria, népítélet - "Zsidókérdés" Magyarországon 1945-ben és 1946-ban című könyvének bemutatója.

Fotó: Ádám János

A szerzővel Csepeli György szociálpszichológus, a miskolci egyetem professzor emeritusa beszélgetett.

A második világháború után kiépülő szocialista diktatúra történelmének elhallgatott, máig feltáratlan és Miskolcot is közvetlenül érintő részleteiről készített hiánypótló művében a szerző többek között arra keresi a válaszokat, hogy miként volt lehetséges, hogy közvetlenül a holokauszt után is tovább égett a zsidók elleni gyűlölet, hogyan használta ezt fel saját céljaira az éppen hatalomra kerülő kommunista párt, és, hogy van-e magyarázat arra, hogy a pártban vezető szerepet betöltő zsidók fordultak zsidók ellen, akár úgy is, hogy maguk jelölték ki őket bűnbaknak és a pogromok alanyainak? Pelle János szerint ezeket a kérdéseket eddig nem kutatták és nem válaszolták meg. Sőt, teljes elhallgatás övezte a könyvben bemutatott eseményeket. A szocialista rendszer igyekezett bűneinek az emlékezetét is végképp eltörölni. Amit az akkori hatalom elhallgatott, azt mondja most el olvasóinak a történész.

Pelle János pénteken egy dedikálás keretében az Antikvárium előtt várta az érdeklődőket.

(A borítóképen: Pelle János és Csepeli György a könyvbemutatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában