Könyvbemutató

2021.05.29. 16:00

A külső-belső utazás regénye

Gallai Judit könyve nem könnyű nyári olvasmány. Több: élni segít.

Hajdu Mariann

Fotó: ÉM

Közel tíz éve halt meg Gallai Judit édesapja. Judit élete akkortól kezdve teljesen megváltozott, az évtizedes út eredménye az a könyv, ami a közelmúltban jelent meg Telihold címmel.

– Apu halálakor fogalmazódott meg bennem, úgy szeretnék élni, hogy majd ha el kell mennem, ne legyen hiányérzetem, ne vágyjak semmire. Írtam egy bakancslistát. Ennek egyik pontja volt az is, hogy megírjam a történetemet.

Judit addig az időpontig úgy élt, mint sokan mások: a monoton hajsza, a munka, a háztartás töltötte ki a mindennapjait. Akkor úgy érezte, ezt nem akarja. És elkezdődött a külső-belső utazás.

– Azóta Ázsia-mániásnak tartanak, többször is elutaztam oda – mondja. Bakancsosan, hátizsákkal, egyedül járt Nepálban, a Himalája lábánál, Thaiföldön, Kambodzsában. Megfogta az a fajta nyugalom, ami ott van.

Megtalálta a nyugalmat

– Ők az egyben élnek és nem a kettőben: nincs igen meg nem, nincs fekete meg fehér. Mindannyian egyenlőek, egyformák – magyarázza Judit, és megjegyzi, mára már sikerült elérnie, hogy ő maga is megtalálta belül azt a nyugalmat.

A könyv megírásának gondolata hosszú évekig foglalkoztatta, de most, a karantén idején jött el a pillanat. A regény fikció, egy 40-es hölgy utazása a személyisége körül, a megéléseiben, a felismeréseiben.

– Az ő szemével mutatom be, hogyan látom én a világot – mondja Judit. – A belső és külső utazásom története. Nem egy habkönnyű, nyári olvasmány.

Judit úgy érzi (és az olvasói visszajelzés is ez), hogy sok mindenben segít a könyv. Segíthet a döntésekben, hogy bizonyos döntéseket érdemes-e meghozni, halasztani, mennyire fájdalmas meghozni, mennyi belső kutatómunka előzi meg azt a döntést, ami számunkra a legkevesebb veszteséggel jár. Kiderül, mennyire egyszerűen lehetne élni az életünket. Mert a szerző szerint az élet egyszerű, csak sokszor mi bonyolítjuk feleslegesen.

Gallai Judittól megtudjuk, terápiás folyamat volt saját maga számára is a könyv születése, helyretette az élményeket. Folytatás lesz, készül, a könyv végén nem varrta el a szálakat.

(Gallai Judit számára terápiás folyamat is volt a könyv megírása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában