filmforgatás

2021.04.26. 19:30

Megyénkben is forgatnak a Fekete István dokumentumfilm-sorozathoz

A film alkotói meglátogatják az író életének fontos helyeit.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: kozterkep.hu

Babay János, a film producere és rendezője ezer szállal kötődik az író szülőfalujához, Gölléhez, hiszen maga is élt ott gyermekkorában. Jelenleg szabadúszóként a TV2 egyik tavaszi műsorának kreatív producere, akitől nem áll távol a filmkészítés. Fekete István emlékét ma is aktívan őrzik szülőfalujában a helyiek, sírja is ott található, ezért onnan indul el a történet.

Fotó: Fortepan/Hunyady József

Fekete István a legolvasottabb magyar írók egyike, számos műve közül a Tüskevárat és a Vukot szinte mindenki ismeri hazánkban, de külföldön is.

Tavaly volt 120 éve, hogy megszületett, az évforduló okán került látószögbe az író emlékének megfilmesítése – mondta a rendező. A sorozat nem a megszokott dokumentumfilm elemeit tartalmazza majd, helyszíni riportok sokasága lesz, valós szereplőkkel. Olyan riportok születnek, amelyek emberi történetekről mesélnek, elmondják az író életének egy-egy szakaszát, ezáltal bepillantást nyerhetünk az édesapja, felesége és gyermekei életébe is.

Borsodban is forgatnak

Szeretnék érdekessé, befogadhatóvá tenni mindenki számára a filmet. A kutatási fázist követően a forgatások elkezdődtek, de még formálódnak a részletek. Számos helyszín mellett megyénkben is készítenek felvételeket.

A rendező elárulta, hogy Fekete István egyik művében írt olyan emberekről, akik leszármazottai mezőkövesdi történetről is mesélnek, melyet korhű fotókkal színesítenek. Azokat a helyeket mutatják be, ahol valaha élt az író, illetve ahol életének meghatározó eseményei voltak. Az elkészült dokumentumfilm-sorozatot vélhetően vetítik majd az országos televíziós csatornák. Erről még tárgyalásokat folytat a rendező. Hozzátette: az biztos, hogy az MTV elsőbbséget élvez majd, hiszen a közszolgálati médium adásai jutnak el a legtöbb emberhez.

(A borítóképen: Fekete István szobra Mosonmagyaróváron)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/vuk-het-nyekladhazan-5383906/

https://boon.hu/kultura/helyi-kultura/filmre-kivankozott-fekete-istvan-elete-5360710/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában