újranyitás

2021.04.25. 14:00

Kell még egy kis idő az újrakezdéshez

Hamarosan nyithatnak a kulturális és szórakoztató programokat ígérő intézmények.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

A kormány által közzétett információk alapján négymillió beoltott elérésével megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ennek értelmében látogathatóak lesznek a színházak, tánc- és zeneművészeti események, cirkuszok, mozik, az edző- és fitnesztermek, az uszodák, a közfürdők, a jégpályák, az állatkertek, vadasparkok, kalandparkok, vidámparkok, játszóházak, múzeumok, könyvtárak és a sportesemények is. A jelenlegi adatok szerint a nyitás a következő hét második felében valósulhat meg.

Májusban lehet múzeumba menni

Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője egyelőre szűkszavúan értékelte a fejleményeket. Egyelőre úgy látja, hogy májusban még nem lesznek zárt térben, jegyváltás ellenében hallgatható koncertjeik. Egy kis időre még biztosan a szabadtéri megjelenésekben látják az újraindulás lehetőségét.

A Herman Ottó Múzeum is tervezi a nyitást, azonban Szolyák Péter múzeumigazgató arról tájékoztatott, hogy ez nem a hagyományos módon fog megtörténni.

– A járvány előtt megszokottak alapján a látogatók bármikor, bármilyen formában megjelenhettek a pénztárnál, jegyváltás után gond nélkül bejuthattak hozzánk. Ezen a területen változást vezetünk be. Fejlesztés alatt van az időpontfoglaló rendszer, amit minden egyes házunkra fokozatosan kiterjesztünk a jövőben. A négymillió beoltott elérésével tehát még nem fogunk tudni nyitni, mert bár az ország lakosainak átoltottsági aránya megfelelőnek tűnik, ez intézményen belül még nem mondható el. Így a munkatársaink, látogatóink biztonságának érdekében egy kicsit még türelemmel kell lennünk. Terveink szerint május 21-én készen tudunk állni a nyitásra. Ezzel kapcsolatban minden fontos információt közzéteszünk a múzeum honlapján, közösségi oldalán, egyéb fórumainkon. Biztos vagyok benne, hogy a nyitás pillanatáig gyakrabban frissülnek majd híreink, kéréseink a nagyközönség felé, arra vonatkozóan, hogy hogyan is tudjuk elképzelni a biztonságos múzeumlátogatás folyamatát. A nyitvatartási idő nem változik, marad a 9-től 17 óráig tartó látogatási idő – hívta fel a figyelmet Szolyák Péter.

Kerestük Béres Attilát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját is. Azt mondta: az intézmény vezetésében részes művészeti tanáccsal pénteken este egyeztetnek az újranyitás részleteiről. Ezt követően tudja tájékoztatni olvasóinkat, hogy ha szeretnének, mikor és hogyan nézhetnek majd előadást a teátrumban.

Pünkösdkor éledhet a turizmus

Ami a turisztikai, idegenforgalmi ágazatot illeti, Bágyi Péter, a sárospataki Hotel Bodrog Wellness szállodaigazgatója elmondta, hogy a szakma képviselői hosszú hónapok óta várják a nyitás lehetőségét.

– Reménykedtünk, hogy ez húsvétra megvalósulhat, azonban nem így lett. Úgy érezzük, hogy a pünkösdi hétvégén már a legnagyobb biztonságban fogadhatunk turisztikai célból vendégeket. Így érdemes a tervezett foglalásokat minél hamarabb rögzíteni. Ha valamilyen okból mégsem válik lehetővé az újraindulás, a korábban megtett foglalások díjmentesen lemondhatók minden esetben. Jól látható, hogy a júliusi végi, augusztusi időszak népszerű az utazásokat tervezők körében. Úgy gondoljuk, ha a nyitás időpontja stabilizálódik, a lakosság is bátrabban veszi majd igénybe a szállodák nyújtotta lehetőségeket – fogalmazott az igazgató.

(A borítóképen: A miskolci teátrum szentivánéjiÁ! címmel bemutatott, de még szinte nem is játszott előadása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában