megemlékezés

2021.03.31. 18:00

Tárogatószó adta hírül Rákóczi születésnapját

A világjárvány miatt sajátosan emlékezett meg II. Rákóczi Ferenc születésnapjáról Nagy Csaba tárogatóművész.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A nagyságos fejedelem 1676. március 27-én született a ma szlovákiai területen található Borsiban. A szülői házként emlegetett kastélyt magyar forrásból az elmúlt két évben, három ütemben teljesen felújították, és az idei születésnap alkalmából talán a Kárpát-medence legjelentősebb Rákóczihoz kötődő eseménye lett volna, ha éppen ezen a napon adják át a megújult állapotában pompázó épületet. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt, és a közterületeken szinte egész Európában érvényben lévő, gyülekezést korlátozó szabályok gyakorlatilag lehetetlenné tették az idei Rákóczi megemlékezéseket.

Megszólaltatta a tárogatót

Nagy Csaba tárogatóművész azonban úgy gondolta, hogy keres módot az idei ünneplésre is. Ezért Háromhután, az óhutai településrészen a fejedelem munkásságát rendkívül tisztelő, örökségét ápoló helyi önkormányzat által néhány éve létrehozott Rákóczi Emlékparkban egyszemélyes, zenés-maszkos megemlékezést tartott. Ennek keretében a kuruckor ikonikus hangszerét, a tárogatót II. Rákóczi Ferenc mellszobra mellől megszólaltatva emlékeztetett arra, hogy a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának születésnapja mindannyiunk ünnepe.

Nagy Csaba emlékeztetett rá, hogy a két évvel ezelőtt meghirdetett Rákóczi-emlékév a pandémia miatt nem fejeződhetett be.

Kiemelte: reméli, hogy a korlátozások feloldása után ezért ismét kiemelt figyelmet kap majd a kuruckor és fejedelem. Hozzátette: tavaly nem sikerült megrendezniük a hazai és külföldön élő tárogatósokat összefogó Rákóczi Tárogató Egyesület szervezésében – amelynek ő az elnöke – a már hagyományos szerencsi országos tárogatótalálkozót. Ötévente világtalálkozót tartanak a hangszer művelői számára, ezek között a hatodik éppen tavaly lett volna esedékes, ám az ismert körülmények miatt ez is elmaradt.

Idén azonban szeretnék megrendezni az eseményt, mégpedig a szintén Rákóczi-birtokként ismert Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján, a Vay-kastélyban. Néhány napon keresztül konferenciákat és hangversenyeket tartanak, majd a résztvevőkből alakuló nemzetközi tárogatóegyüttes az ország különböző helyszínein tárogató-hangversenyekkel örvendezteti meg a közönséget – közölte Nagy Csaba.

(A borítóképen: Nagy Csaba egyszemélyes megemlékezést tartott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában