Konkrét jövőkép

2021.03.09. 17:30

Számos látványossággal készülnek Ózdon

A vírushelyzetet munkával, a kiállítási anyag teljes körű megújításával töltik a napokat Ózdon, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. Digitális Erőművében.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A pandémiás időszak az ózdi Digitális Erőmű mindennapjaira is hatással volt, de az intézmény dolgozói igyekeztek alkalmazkodni, és kihasználni az online tér nyújtotta lehetőségeket. A fő feladatukat, vagyis a digitalizált anyagok feldolgozását a vírushelyzetben is folytatni tudták, emellett a 2020-as esztendőben három nagy fotókiállításnak is otthont adott az épület. Természetesen voltak olyan rendezvények, amelyek meghiúsultak, ám abban bíznak, hogy idén ezeket sikerül bepótolni.

Voltak tárlatok

– Régen ápolt, jó kapcsolatunk működik a Magyar Fotóművészek Szövetségével, nekik rendeztünk egy tárlatot, majd amikor nyitva lehettünk, akkor a felvidéki fotográfusok és az egri fotóbarátok körében készült alkotásoknak is helyet tudtunk biztosítani. Idén a cigány származású ózdi művész, Váradi Gábor számára tervezünk egy életmű-kiállítást, de azon dolgozunk, hogy az állandó gyűjteményünket is megújítsuk – avatott be a részletekbe Bojtos Zoltán intézményvezető. – A Domaházi Hagyományőrző Egyesületnek a történetét dolgozzuk fel, hiszen a méltán elismert társulat idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. A közös munka már zajlik, úgy terveztük, hogy március második felében nyitjuk meg a kiállítást, de ezt az ismert kormányzati döntések miatt értelemszerűen tolnunk kell.

Bojtos Zoltán hozzátette: számos tervük van, konkrét jövőképpel rendelkeznek a Digitális Erőműbe tervezett programokkal kapcsolatban.

Tv-, rádiómúlt

A multifunkcionális csarnok átalakítását is elkezdték, ahová egy rádió- és televíziótechnika-történeti kiállítást hoznak létre.

– Kötöttünk egy megállapodást az MTVA-val – tette hozzá Bojtos Zoltán. – Ennek eredményeképp számos olyan használaton kívüli eszközt kaptunk meg, amelynek segítségével be tudjuk majd mutatni a szakma történelmét. 317 darab berendezésből áll a gyűjtemény, amely kiegészül a Magyar Rádió Bródy Sándor úti telephelyéről kuriózumnak számító, régebben használt gépekkel is. Mint ismert, a fővárosban azt az épületet átveszi a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a rádió pedig már a Kunigunda utcában működik. Ami értékes, ami bemutatható, azt viszont elhoztuk Ózdra, hogy egy érdekes, színes, látványos tárlatot kialakítsunk.

13 ezer látogató

A Digitális Erőműnek mint 100 százalékos állami tulajdonú intézménynek garantáltak a működés anyagi feltételei, ami megteremti a biztonságos alapfinanszírozás lehetőségét. A látogatói bevételek azonban nagyon hiányoznak, hiszen ez is jelentős összeget tesz ki. 2019-ben, az utolsó Covid-mentes évben 13 ezer fizetővendég jelent meg az épületben, de abban bíznak, hogy az újbóli nyitást követően kompenzálni tudják a kiesett bevételt.

– Rengeteg érdekesség lesz nálunk, amikor ismét fogadhatunk vendégeket – fogalmazott Bojtos Zoltán. – Megújítjuk az alagsorunkban található Digitális Kárpát-medence tárlatunkat. Létrehoztunk egy lézerharcot, de a helyszínt továbbfejlesztve úgy döntöttünk, hogy egy teljes körű digitális élménnyé alakítjuk át, amely a meglévő attrakcióinkkal új élményt ad a látogatók számára. Találkozhatnak majd egy nyolcállásos, mesterséges intelligenciával, ami egy megkezdett rajz vagy néhány hang után felismeri, hogy éppen mit szeretnénk megvalósítani, mire gondoltunk. Egészen különleges élményben lesz majd része annak, aki mindezt kipróbálja. Emellett az elmúlt években általunk digitalizált értékek is új értelmet kapnak. Az ország különböző pontjain található templomok, műemlékvédelmi épületek, várak, várromok 3D-ben lesznek nálunk körbejárhatóak. Egy vezérlőegységgel a kezünkben húsz ponton nézhetünk végig egy adott magyarországi nevezetességet úgy, mintha egy helikopteren vagy éppen egy drónon ülnénk.

(A borítóképen: Számos tervük van a Digitális Erőműbe tervezett programokkal kapcsolatban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában