Színházi fesztivál

2021.03.27. 14:00

Nulladik típusú találkozó két fesztivál között

Tizennégy előadást és a széttartó színházi szakmát várja Miskolcra a teátrum.

20200211 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A Vadkacsa fotóspróbája a Miskolci Nemzeti Színházban. képen: Mészöly Anna, Fandl Ferenc

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsa nyílt levélben fordult a jubileumi Pécsi Országos Színházi Találkozóra beválogatott előadások alkotóihoz, lehetőséget kínálva a versenyprogram tizennégy produkciója számára, hogy a nyár folyamán a miskolci teátrumban mutatkozhassanak be a közönség előtt. Ez az esemény lenne a nyitánya a mai Magyarország első kőszínházaként 1823-ban megnyíló Miskolci Nemzeti Színház 200 éves fennállásának alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak.

Egyedüli jelentkező

A hír az országos szakmai sajtóban jelent meg, miután március elején kiderült: kezdeményezték a pécsi fesztivált szervező nonprofit kft. megszűnését.

A 20. POSZT-ot tavaly nyáron a pandémia miatt halasztották őszre, de a járvány a későbbi időpontban sem tette lehetővé a megtartását. A POSZT végét jelző híradásokból kitűnt: a Magyar Teátrumi Társaság inkább vándorfesztivált szeretne a jövőben.

Jelentek meg a témában olyan tudósítások, amelyek szerint Pécs sem akarna lemaradni a színházi fesztiválok újrarajzolódó térképéről, de hogy mi lesz a kifejezetten a POSZT számára válogatott 2020-as versenyprogram sorsa, arról egyelőre nem született döntés. „A POSZF Kft. végelszámolása jelenleg folyamatban van. Amíg ez nem zajlik le, és amíg nem látszik világosan, hogy miként alakul a pandémia, illetve a kulturális intézmények nyitása, addig nem lehet felelősséggel megválaszolni a kérdést” – írta a pécsi városháza megkeresésünkre válaszolva.

Vagyis most Miskolc egyedül van az ajánlatával: ha itt nem mutatják be a válogatást, más jelentkező híján nagy eséllyel a semmibe vész a 2019. március 1. és 2020. március 10. közötti korszak versenyprogramja. Amelyben, jegyezzük meg, Miskolc két fontos előadással érintett (lásd: keretes írásunkat).

„Ha beszélnénk egymással”

A meghívás egyszeri lehetőség – segített tisztázni a nyílt levelet alkotótársaival közösen jegyző Béres Attila: POSZT már nem lesz, a Magyar Teátrumi Társaság vándorfesztiválja még nincs. „Mi arra gondoltunk, Miskolc mindig a különleges találkozások helyszíne volt. Legyen ez egy nulladik típusú találkozó, a szó minden értelmében. Metaforikusan is” – fogalmazott lapunknak a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója.

A miskolci nyílt levél így szólítja meg az érintetteket: „megviselt bennünket a kiszolgáltatottság, a félelem, a szorongás, a széttartás, és jót tenne nekünk, ha beszélnénk egymással, ha ülnénk a művészbejáró előtt kialakított padokon, vagy napközben egy lillafüredi sziklafalon, akár egy békésebb jövőbe révedő Caspar David Friedrich. Hogy erre már nincs esély, remény? De van. Hiszen változtatni mindig lehet. Ha tud ez közös ügy lenni, kérünk benneteket, teremtsük meg együtt e találkozás szellemi, anyagi és technikai feltételeit.”

„Miskolc mindig a különleges találkozások helyszíne volt”

 

– Béres Attila

Az egyeztetés még tart a színházigazgatók között. Ezt mondta nekünk Béres Attila, és erre hivatkozott több érintett színház is, amikor érdeklődtünk: eljönnek-e az előadásukkal Miskolcra. Elsőként mondott igent Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon alapítója és művészeti vezetője. A Vörösmarty Színház nevében Szikora János igazgató is örömmel fogadta a meghívást.

Fesztiváli múlt

Bár a járványügyi intézkedésektől is függő, az idén nyárra tervezett program egyszeri esemény, a kétszáz éves miskolci színház ünnepe 2023-ban arra is alkalmat adhat, hogy lerakják egy új, nagyszabású fesztivál alapjait – vetítették előre Béres Attila szavai.

A Miskolci Nemzeti Színház jelenlegi vezetése két fesztivált honosított meg a városban: a Horizontot, amely a kortárstánc nemzetközi alkotásaiból válogat és a Határtalan Napokat, amelyen a határon túli kultúra mutatkozhat be.

A város közelmúltjában találunk példát nagyszabású, nem is akármennyire emlékezetes színházi találkozóra is. 2000 nyarán tartották itt a magyar színházak miskolci fesztiválját. A program akkor nem folytatódott, a következő nyáron a nemzetközi operafesztivállal más irányt vett a kulturális kínálat.

A Miskolci Nemzeti Színházat akkor vezető Hegyi Árpád Jutocsától úgy tudjuk: 2000-ben „a világ fesztivál gondolkodása vezérelt, hogy egy helyen lehessen látni az egymástól távoli társulatok produkcióját, a miskolciak, a magyar színházak iránt érdeklődő szakemberek és fesztiválturisták örömére”. A meghívott társulatok ajánlata alapján állt össze a legjobb előadásokat felvonultató műsor. A színháznak ekkor már öt játszóhelye volt, és ezzel jól tudtak élni a szervezésben: minden produkció megtalálhatta a technikailag legmegfelelőbb helyet. Ami gondot okozott: nem volt elég szálláshely a városban – idézte fel Hegyi Árpád Jutocsa olyan körülményként, amire minden fesztiválszervező kénytelen tekintettel lenni.

Ezeket az előadásokat hívták meg Miskolcra

A  20. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT)  versenyprogramját Dér András Balázs Béla-díjas film- és színházrendező, operatőr és Uray Péter koreográfus, rendező állította össze a 2019. március 1. és 2020. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból. A válogatásban Dér Andrásnak és Uray Péternek Sándor L. István színikritikus volt segítségére.

Henrik Ibsen: A nép ellensége, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Keresztes Attila

J. M. Synge: A Nyugat császára, Pesti Színház, r.: Rudolf Péter

Henrik Ibsen: A társadalom támaszai, Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház r.: Botos Bálint

Henrik Ibsen: A vadkacsa, Miskolci Nemzeti Színház, r.: Rusznyák Gábor

Tennessee Williams – Tucsni András – Bagó Bertalan: A vágy nevű villamos, Vörösmarty Színház, r.: Bagó Bertalan

Katona József: Bánk bán, Katona József Színház, Budapest, r.: Tarnóczi Jakab

Tar Sándor – Dargay Marcell: El valahová, Forte társulat, r.: Horváth Csaba

Hunyadi Sándor: Feketeszárú cseresznye, Miskolci Nemzeti Színház, r.: Szőcs Artur

William Shakespeare – Závada Péter – a társulat: Kertész utcai Shaxpeare-mosó, Örkény Színház, r.: Bodó Viktor

Örkény István: Macskajáték, Nemzeti Színház, r.: Szász János

Feridun Zaimoglu – Günter Senkel – Luk Perceval: Molière – The Passion, Radnóti Színház, r.: Hegymegi Máté

Székely Csaba: Semmit se bánok, Rózsavölgyi Szalon, r.: Sztarenki Pál

Pintér Béla: Szutyok, Jászai Mari Színház, r: Guelmino Sándor

Frenák Pál Társulat: The Cage, Frenák Pál Társulat, r..: Frenák Pál

(A borítóképen: Mészöly Anna és Fandl Ferenc A vadkacsa miskolci előadásában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában