filmforgatás

2021.03.26. 18:45

Kamerákkal fedezték fel az avasi temetőt és pincéket

Az Avason forgatott a napokban az Avasi Disputa, a temetőről és a pincékről készül film.

Hajdu Mariann

Nyughelynél is több címmel forgatott a napokban dokumentumfilmet az avasi temetőről és a pincesorról az Avasi Borút Egyesület Avasi Disputa nevű projektje, tudtuk meg Darázs Richárdtól, az egyesület tagjától. A film elkészítésére pályázati forrást nyertek. Már ősszel elindult a forgatás, de a vírus miatt kicsit lelassult, így a napokban tudták folytatni a felvételeket.

Fotó: Avasi Disputa

A film alapja egy tavalyi városi túra, amely a temetőtől – ahol városunk számtalan nagyja nyugszik – az avasi pincékig vezetett. Most a szakértők beszélnek a témában, többek között Bereczki Zoltán építész, Mikita Gábor, a színészmúzeum vezetője, Kapusi Krisztián történész és Báthory Csongor, az Avasi Borút Egyesület elnöke, ők az útvonal egyes helyszínein megállva elevenítik fel, amit arról a helyről tudni kell, igyekeznek mindezt „nézőbarátan, izgalmasan” megtenni. Érdekes, rövid fejezete lesz például a filmnek Bereczki Zoltán munkája, aki 3D-ben alkotta meg, hogy milyen lehetett a 13. században épült avasi református templom korabeli berendezése, de magáról a templomról, a temetőben nyugvó miskolciakról is elhangzanak érdekességek.

– Igazi kincsesbánya az Avas története. Maga a film, egy kisjátékfilm is már régi ötlet. Akárcsak az Avasi Értéktár-­sorozatunk. Először úgy gondoltuk, hogy csak egyetlen könyv jelenik meg, de már a 11. kötetet mutattuk be.

Fotó: Avasi Disputa

Az Avasi Értéktár legutóbbi kötete egyébként Avasi kísértet a Latabár-kriptában? címmel látott napvilágot, és február végén volt a bemutatója.

– További kettőt készítettünk elő. Rengeteg a téma, a feldolgozásra váró történet – mondta Darázs Richárd. Ennek a feldolgozó munkának a része a mostani dokumentumfilm is, de – amint a járványhelyzet engedi – kiállítás és egy zenés rendezvény is része lesz a mostani projektnek. A pályázati forrásból egy különálló könyv is megjelenik, amely a Herman Ottó Múzeum munkatársainak tanulmányait tartalmazza. A téma szintén az Avashoz kötődik, hiszen azoknak az íróknak, költőknek állít emléket, akik megfordultak ott, és alkotásuk kötődik a hegyhez, a pincékhez.

(A borítóképen: Készül a felvétel)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában