Elismerés

2021.03.06. 15:30

Feladatának érzi a kultúra ápolását

A Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerték el Orosz Margit költő, pedagógus munkásságát.

Apagyi Beáta

Fotó: ÉM

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére, amit az önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélnek oda. Minden év január 22-én, a magyar kultúra napján adják át, az idei évben a vírushelyzet miatt május 29-re tervezik a díjátadót.

Aktív kulturális élet

– A cím elismeri a művészi eredmények mellett az irodalmi teljesítményt. Esetemben az indoklás: „A magyar irodalom ápolása érdekében kifejtett életművéért”. Persze e mögött több évtizedes kulturális tevékenység húzódik meg: Bánhorváti (Bánvölgye) kulturális rendezvényeinek aktív szervezése, illetve az azokban való közreműködés. Tanárként a diákok bevonásával, civil szervezetek tagjaként hazánkban és határon túli településeken, városokban saját írások és kortárs szerzők műveinek előadásával népszerűsítettem az irodalmat, ápolom anyanyelvünket. Ezeket a célokat szolgálják a rendhagyó irodalomórák, az olvasótáborok is. Idetartozik még a jótékonysági rendezvények támogatása, a régió kulturális eseményeiről beszámolók írása a Montázsmagazin oldalán. A Magyar Újságírók Közösségének és a Magyar Nemzeti Írószövetség tagjaként a hagyományok és az értékek ápolása a célom – sorolta.

– Óriási megtiszteltetés és öröm a cím elnyerése, a megbecsülés jele, amellyel egy új közösséget is kap az ember: a hasonló értékeket valló, a kultúráért áldozatokra is képes emberek közösségét. Főhajtással fogadom e kitüntetést – a szó szoros értelmében is így történik az átvétele –, de jelképesen is, szűkebb pátriám, Bánhorváti és a községi önkormányzat felé. Továbbra is a kulturális élet aktív résztvevője kívánok lenni, közreműködőként, hírmondóként egyaránt. Magam mögött tudva a Magyar Nemzeti Írószövetség és a Bánhorváti Községi Önkormányzat szellemi támogatását Kazinczy Gábor irodalmi örökségét fölvállalva Bánhorváti kulturális értékét ápolni, a település hírnevét öregbíteni kívánom – fogalmazott Orosz Margit.

A gyerekeket is bevonta

Arra a kérdésre, hogy a fiatalabb generációval hogyan lehet megszerettetni az olvasást, az alábbi választ adta:

– A fiatalokat is meg lehet szólítani, motiválni. Hittel, akarattal, példamutatással. Magam mögé tudtam sorakoztatni a gyerekeket az iskolában is. Versmondó és anyanyelvi versenyeken, színjátszókörben vettek részt, mindig akadnak tevékeny, kultúráért tenni akarók. Egyik kedvenc idézetem jut eszembe Albert Einsteintől: „Ahol akarat van, ott út is van.” S ha már az útnál tartunk, az ars poeticám: „Nem fontos, hogy az országúton poroszkálva haladjunk, fontosabb tán, hogy magunk után egy-két lábnyomot hagyjunk” – idézte Kiss Tamás gondolatait.

A hangulat meghatározó

Margit nem csak író, olvasó ember is, versválasztását általában a hangulata befolyásolja, de elsősorban József Attila költeményeiben merítkezik meg szívesen.

– A regények esetében meghatározó olvasmányélményt jelentenek számomra Szabó Magda írásai. Hőseit mély lélektani érzékenységgel mutatja be, miközben a valóságot kendőzetlenül elénk tárja – osztotta meg az Észak-Magyarországgal kedvenceit a költő.

(A borítóképen: Orosz Margit számára óriási megtiszteltetés és öröm a cím elnyerése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában