Műút

2021.03.24. 19:00

A járvány idején előremenekülnek

Nem indul könnyen az év, de tele van tervekkel a miskolci Műút folyóirat szerkesztősége.

Hajdu Mariann

Forrás: Jelenkor Kiadó

Fotó: Máté Péter

Akár mint minden mást a mai életünkben, ők is kénytelenek néhány dolgot átütemezni a működésükben, mondja Jenei László, a Miskolcon szerkesztett Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat főszerkesztője. (Jenei László az új főszerkesztő, elődje, az alapító-főszerkesztő 2019-ig Zemlényi Attila volt – a szerk.)

Komoly gondot jelent

– Egyrészt évek óta rendszerszintű probléma, hogy a fő támogatóink a pályázataikat tavasszal írják ki, nyárig tehát még a nyomdaköltségek kifizetése is komoly gondot jelent, viszont év végén már el is kell számolni az összeggel. Ezért a folyóirat az első negyedévben-félévben mindig megszorításokkal képes csak fennmaradni. Így van ez most is, és a helyzetet a járvány tovább nehezíti. Másrészt viszont mi mégis előremenekülünk. Nem is engedhetünk a minőségből, hiszen 2019 júliusától a Magyar Tudományos Művek Tárában a folyóiratunk tudományos, lektorált fórumnak minősül – fogalmaz Jenei László.

Megtudjuk, a legutóbbi online szerkesztőségi ülésükön egy jelentős fejlesztési projekt részleteit dolgozták ki, mely a nyomtatott, print és az online megjelenésre is vonatkozik. Új műfajokkal, technikai megoldásokkal jelentkeznek, mint például a podcast (nagyjából olyan, mint egy rendszeresen jelentkező rádióműsor), vagy például videóinterjúkkal. Bíznak abban, jegyzi meg, hogy mind országos, mind helyi szinten – utóbbi esetben Miskolc önkormányzatára gondolnak – megmaradnak a támogatóik.

– Az egész irodalmi-kulturális életet visszavetette a járvány. Ellehetetlenültek például a rendezvények. Viszont a Műút is több projektben vesz részt, amelyek az online térben szerveződnek meg. Ilyen például a Mészöly Miklós-évhez kapcsolódó jelentős budapesti konferencia és egyéb, részben Miskolcon megvalósuló események. De ilyen a Műút részvétele a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának áprilisi rendezvényén – mondja annak kapcsán, hogy hogyan érinti működésüket a járvány. Megtudjuk, a Humán Tudományi OTDK a bölcsésztudományokat folytató hallgatók legnagyobb, kétévente megrendezendő tudományos rendezvénye. Ezen a rendezvényen az esti programokat a Műút folyóirat szervezheti. Vannak azonban olyan rendezvények, melyeket nem tehetnek fel az internetre, ilyen az idén 11. alkalommal – hagyományosan a miskolci Vasgyár területén, a Factory Sport Arénában – megrendezendő Szöveggyár tábor, amit őszre kell halasztaniuk, és ilyen a 12. „évadába” lépő rendezvénysorozatuk, melynek alkalmait korábban miskolci könyvtárakban és a Helynekemben tartották.

Tavasz helyett ősszel

– Idén sikerült pályázati támogatást szerezni egy olyan programsorra, melyet a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, a város érdeklődő középiskolásai számára valósít meg a Műút. Sajnos azonban tavasz helyett csak ősszel – hangsúlyozza a főszerkesztő. Beszél a szakmai eredményeikről is, először a folyóirat megjelenésén kívüliekről: a Műút kiadója, a Szépmesterségek Alapítvány a Széchenyi utcán lévő szerkesztőségéből végzi könyvkiadói tevékenységét. Évente néhány címet jelentetnek meg, így kis kiadónak minősülnek.

Ennek ellenére, fogalmaz, komoly sikereket mondhatnak magukénak, hiszen 2020-ban Bartók Imre: Majmom, Vergilius című, a Műút-könyvek sorozatában megjelent kötete révén nyerhette el a szerző az ország legjelentősebb ösztöndíját, a Horváth Péter-ösztöndíjat. A korábbi években szakkönyvéért Szabó Gábor kapta a rangos Erdődy Edit-díjat, és a szintén a Műút-könyvek között megjelent monográfia, Beck András Karinthy-könyve pedig Artisjus-díjat kapott.

– És akkor még nem is említettem az utóbbi évek egyik legnagyobb közönségsikert elért pályakezdő szerzőjét, Moesko Pétert, akinek Műútnál publikált kötete több rangos elismerés shortlistjén ott szerepelt – emeli ki Jenei László.

Folytatja immár a folyóirat kapcsán: nagy öröm volt számukra, hogy egy terjedelmes tematikus összeállítás keretében összegyűjthették Mészöly Miklós Az ablakmosó című darabjának a miskolci bemutatójára vonatkozó dokumentumokat. A premier a Miskolci Nemzeti Színház kísérleti színpadán 1963. március 15-én volt, s ezenkívül csak egy előadást ért meg, betiltották.

– A Miskolcon működő Értelmiségi Klubnak a bemutató másnapján, mások mellett a darabot rendező Ruttkai Ottó és a szerző, Mészöly Miklós részvételével lebonyolított ankétjának eredeti, gépelt Vitaanyagát is sikerült fellelni, és közölni. A darabra vonatkozó, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető adatokat is sikerült egy értelmező tanulmány részeként ismertetni. És nagyszerű lehetőség volt Sándor Iván emlékező esszéjét is közreadni, hiszen ő a Film, Színház, Muzsika munkatársaként ott volt a premieren. Ennek a tematikus lapszámunknak egyébként Budapesten a Katona József Színházban volt a bemutatója – mondja a főszerkesztő, aki a jövőbeli tervekről is beszél.

Művészeti ágak találkozója

– Ha már a Műút Széchenyi utcai szerkesztőségét említettem, tudni kell, hogy ez a helyiség sok éven át a Mission­Art Galériának adott helyet. De fogalmazhatnék úgy, hogy a Galéria el sem költözött, hiszen egyik tulajdonosa, Kishonthy Zsolt a Műút folyóirat felelős kiadója és a folyóirat képanyagának szerkesztője is egyben. Friss fejlemény, hogy mint kiállítótér is megújul a szerkesztőség helyisége. Terveink szerint művészeti ágak találkozásának terepe lesz, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, tehát közösségi térként is funkcionál majd.

Jenei László magyarázza, megkönnyíti a munkájukat, hogy kisebb rendezvényeket helyben szervezhetnek meg, nagy örömmel olvasták, fűzi hozzá az elmondottakhoz, hogy szeptemberben újra lesz CineFest, ahová mindig delegálnak tudósítókat. Addigra akár egy stúdióbeszélgetést is szervezhetnek a szerkesztőségi kiállítói térbe.

– Nagyon hiányzik az igazi művészeti élet, melynek szerves része a közönség. A Műút folyóirat mindig kiemelt figyelmet szentelt a helyi nagyrendezvényeknek, fesztiváloknak. Nagyon várjuk, hogy újra tudósíthassunk az Operafesztiválról, látogathassuk a Miskolci Nemzeti Színház előadásait, publikálhassuk az előadás- és évadelemzéseket. Bízzunk benne, hogy hamarosan nyitottabb életet élhetünk – fogalmaz 2021-es terveik kapcsán a Műút főszerkesztője.

(A borítóképen: Jenei László)

https://boon.hu/kultura/helyi-kultura/szerkesztobizottsag-vezeti-tovabb-a-muutat-4091757/

https://boon.hu/kultura/helyi-kultura/kettovel-tobb-muut-szam-lesz-ismet-evente-3966186/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában