Kaláka Fesztivál

2021.02.17. 16:00

Kaláka fesztivál nem, de szalon lehet

Lehet-e ismét Kaláka Fesztivál Miskolcon? Gryllus Dánielt kérdeztük.

Bujdos Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Utoljára 2011-ben tartottak Kaláka Fesztivált Miskolcon. A következő évtől Egerben folytatódott Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja. Azóta rendszeresen előkerülő téma a helyi közbeszédben a visszatérés reménye – nem véletlenül nehéz elengedni, hiszen Miskolc számára fontos volt ez az itt, a Diósgyőri várban született, 1980 óta a városhoz nőtt program. Hogy mennyire, annak nem csak a koncerteken adta tanújelét a helyi közösség – a szervezésért, az itteni kulturális életben való közreműködésért járó elismerését Pro Urbe díjjal fejezte ki Miskolc – ezt 2004-ben kapta meg a Kaláka együttes.

Miskolc visszavár

Hogy elhagyják a várost, azt már 2011-ben sejteni lehetett. Az Észak-Magyarország is felvetette a fesztivál hagyományos helyszíneként ismert Diósgyőri vár kezdődő felújításának híre kapcsán, sikerülhet-e a rekonstrukcióval egy időben megtartania Miskolcnak a fesztivált. Az ismertté vált tervek szerint Nagy Lajos korabeli formájában áll vissza az épület. Az átépítés után – a kialakításra kerülő szűk terek miatt valószínűsíthető volt, hogy a vár nem lesz alkalmas a Kaláka Fesztivál megrendezésére.

És nem sikerült új helyszínt találni: sajtóhírek szerint a városi vezetés a zenekarral közösen kereste egy ideig a vár bezárása után a fesztivál szempontjából szóba jöhető miskolci helyszíneket, de ilyet végül nem találtak, ezért arról értesítette az akkori polgármestert, Kriza Ákost a zenekar vezetője, Gryllus Dániel, hogy a rendezvényt Egerbe költöztetik.

„Az ilyen jellegű események hangulatához, lelkiségéhez a vár illik, emellett az átmeneti miskolci megoldások csak az elkedvetlenítő hiányérzetet adták” – fogalmazott.

A városháza akkori szóvivője, Dobos Tímea a levelet ismertetve azt mondta: Miskolc vezetése és lakossága az átépítés után visszavárja a Kaláka Fesztivált.

Tíz év múlva

Tíz évvel vagyunk az utolsó diósgyőri Kaláka Fesztivál után – és biztosra mondható, hogy ebben az évben nem itt lesz a folytatás: a weboldal nyilvános bejegyzése szerint június 24-e és 27-e között az egri Érsekkertbe várják a közönséget.

Miért lett újra a közbeszéd része, hogy Miskolc szeretné visszafogadni a programot, amelyet sokáig az itteni kulturális élet elválaszthatatlan részének tekintettek?

Nem kizárólag az előző városvezetés üzent, a várost jelenleg irányító, a Veres Pál polgármester közgyűlési többségét adó politikai közösség az úgynevezett Nagy-Miskolc programot ismertetve 2019-ben, a helyhatósági választás előtt kampányolt is vele: „Újrafogalmazzuk Miskolc fesztiválstratégiáját. […] vissza kell állítani az operafesztivál régi rangját. Indítsunk új zenei fesztivált nyáron, és hozzuk vissza a Kalákát Miskolcra.”

„A kampány az kampány, az élet meg: az élet” – reagált erre a felvetésre Gryllus Dániel. Hivatalos megkeresés nem érkezett a Kaláka együtteshez a folytatásról.

Irodalmi szalon, talán

– Nagyon nehéz döntés elé állított akkor az élet, mondhatom így: diósgyőriként – édesapám diósgyőri, a nagyapám a hengerde igazgatója volt, a dédapám főmérnök. Közel állt a szívünkhöz a fesztivál akkor és ott, de a vár beépítésével megszűnt a folytatás lehetősége. Nem akartunk teljesen elszakadni a régiótól, ezért választottuk Eger ajánlatát. Ott sem elsőre találtuk meg a megfelelő helyszínt. Most úgy néz ki, az Érsekkert az, amit a közönség is úgy ír le: „olyan diósgyőri hangulatú” – mondta lapunknak Gryllus Dániel.

Nem érzi úgy, hogy a fesztivál elköltözése miatt a városhoz való viszonyuk ettől változott volna. Élő kötelékek fűzik őket Miskolchoz.

– Nincs bennem olyan rossz érzés, ami miatt ne akarnám látni apám szülővárosát – tette hozzá, szóba hozva, hogy rendszeresen megfordulnak Miskolcon, most a Vannak vidékek című, Bogdán Zsolttal közös Kányádi Sándor-estjükkel készülnek fellépni. Korábban a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közös lemezüket a budapesti Művészetek Palotájában, telt házas koncerten mutatták be.

Felidéztük a 2015-ös, az Északnak adott nyilatkozatát: „A szépen felújított Diósgyőri várban elképzelésünk szerint indíthatnánk egy irodalmi szalont, amely a város szülötte, Szabó Lőrinc nevét viselhetné, s ahová írókat, költőket is meghívhatnánk. E rendezvénynek kitűnő helyül szolgálhatna az újonnan kialakított Lovagterem” – mondta akkor. Erre az ajánlatra azóta sem reagált még senki.

– Nem látom a fesztivál folytatásának a lehetőségét, de a szalonról szívesen tárgyalnánk – tette hozzá.

Ez volt az utolsó a Diósgyőri várban

2011-ben, július 7-e és 10-e között tartották a Diósgyőri várban mind ez idáig utoljára a Kaláka Fesztivált. Többek között a Muzsikást, a Firkant, Ferenczi Györgyöt és a Rackajamot, a RotFrontot, a Régimesét, az Occi-Cant-t és a Zefet várták a programra. A felsoroltakon kívül a fesztivál vendégei részesei lehettek a Sebő-együttes és Kovács András Ferenc költő közös műsorának, és a színpadra lépett az összművészeti rendezvény névadója és házigazdája is, az akkor 41 éves Kaláka együttes. A főként Franciaországban élő népcsoport, az occitánok zenéjét Michel Montanaro, a Vents d’Est (Keleti szél) nemzetközi zenekar vezetője és zenésztársai ismertették a közönséggel.

(A borítóképen: Gryllus Dániel: nagyon nehéz döntés elé állított akkor az élet)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában