Miskolci Szimfonikusok

2021.02.14. 20:11

Ingyenes koncert az otthonában

Neves, orosz zeneszerzők művei csendülnek föl hétfőn este a Filharmónia bérlet következő hangversenyén.

Hegyi Erika

Ingyen, online nézhetjük és hallgathatjuk a Filharmónia következő bérletes koncertjét. A közvetítés február 15-én, hétfőn este 7 órakor kezdődik a miskolci Művészetek Házából. Műsoron: Ljadov: Az elvarázsolt tó – szimfonikus költemény, Dvorak: g-moll zongoraverseny és Borogyin: II. (h-moll) szimfónia. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Antal Mátyás vezényli, a szólista Balog József zongoraművész lesz.

A koncert regisztrációhoz nem kötött, ingyenes, élő, online stream az alábbi (összekapcsolt) csatornákon, mely területi korlátozás nélkül elérhető világszerte:

A művekről

Ljadov: Az elvarázsolt tó

Ritkán játszott, későromantikus orosz szerző finom, delikát hangú kompozíciója. Az Elvarázsolt tó című „legenda” (az első kiadás megjelölését idézve) a miniatűr formákat kedvelő Anatolij Konsztantyinovics Ljadov (1855–1914) jellegzetes alkotásainak egyike (1909), amely orosz tündérmese-világot idéz elénk már-már impresszionista hangvétellel. A talán legfontosabb kompozíciós vezérelv a hangszíngazdagság volt a szerző számára: harmóniákban, hangszerelésben egyaránt érvényre juttatva. Sokatmondó önvallomást tett művével kapcsolatosan maga Ljadov: „Ó, mennyire szerettem! Mennyire képszerű és tiszta a mélyébe rejtett titkokkal és visszatükrözött csillagaival! És a fő dolog, hogy nincsenek emberek, nem hallatszanak panaszaik és követeléseik, pusztán a halott és hideg természet, amely rossz ugyan, de fantasztikus, mint a mesében”.

Dvořák: g-moll zongoraverseny

Dvořák 1876 augusztusának végétől szeptember 14-ig állította össze zongoraversenyét. Autográf változata számos javítást, törlést, kivágást és kiegészítést tartalmaz, amelyek zöme a zongorarészben készült. A mű bemutatóját Prágában, 1878. március 24-én mutatták be, a Prágai Ideiglenes Színház zenekarát Adolf Čech vezényelte Karel Slavkovsky zongoraművész mellett . A koncerten dolgozva Dvořák maga is rájött, hogy nem alkotott virtuóz darabot, amelyben a zongora csatázik a zenekarral. Dvořák azt írta: „Úgy látom, képtelen vagyok koncertet írni egy virtuóznak; más dolgokra kell gondolnom.” Amit Dvořák komponált ehelyett, az egy szimfonikus koncert volt, amelyben a zongora vezető szerepet játszik a zenekarban, nem pedig ellenzi. A kínos részek enyhítése és a zongorista szonoriták bővítése érdekében Vilém Kurz cseh zongorista és pedagógus vállalta a szóló szólam átfogó átírását; a Kurz-revíziót ma gyakran hajtják végre.egyik legdurvább darabja.

Borogyin: II. (h-moll) szimfónia

„Ön egy szép szimfóniát írt”– köszöntötte Borogyint 1877 nyarán Liszt Ferenc, amikor az orosz zeneszerző Weimarban felkereste. A dicséret Borogyin II. szimfóniájának szólt. Liszt az elsők között fedezte fel Borogyin tehetségét és alkotásaiban egy új hangú, kelet-európai zene megszületését üdvözölte

(Borítóképünk egy korábbi hangversenyen készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában