Muzeális érték

2021.02.18. 18:30

Ezeréves pergamen a kötetben

Különleges értékeket rejt a Rákóczi-könyvtár páncélszekrénye.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

730-ban, azaz 1291 éve (!) született az a kódex, amelynek töredéke a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár tulajdonában található. A kódexet Aldhelm püspök írta, és egy ír hittérítő szövegét tartalmazza. Egy diák még 1843-ban ajándékozta azt a kötetet a miskolci református iskola könyvtárának, amelyből előkerült. 1940 körül derült ki ugyanis, hogy a könyv pergamenborítójába egy régi szöveg van belekötve, az említett 8. századi.

– Ez a könyvtárunk legrégebbi dokumentuma – tudjuk meg dr. Prokai Margittól, az intézmény igazgatójától.

A könyvtár közel 37 ezer muzeális értékű dokumentummal rendelkezik. A legféltettebb kincseket páncélszekrényben őrzik, és csak ritkán, becses alkalmakra veszik elő. Az említett kódex például már nagyon törékeny, óvni kell. De hasonló értékkel bír az a kódextöredék is, ami 1525-ben keletkezett. Korábban a Vitkovics-kódex része volt, de valamiért 12 oldal Miskolcra keveredett belőle: most szintén a miskolci székhelyű intézmény őrzi.

– Harmadik büszkeségünk a Calepinus-szótár 1605-ből – mondja dr. Prokai Margit. Az enciklopédia érdekessége, hogy a görög és a latin nyelvek mellett már a magyar is megtalálható benne, azaz – értelmező szótár lévén – nyelvünkön is megmagyaráz benne kifejezéseket a szerzője.

Az igazgatónő büszke még a könyvtár minikönyvgyűjteményére is, a legkisebb darab 1-szer 1,8 centiméter nagyságú. A könyvtár egy maxikönyvnek is helyet ad (ezt korábban a miskolciak is láthatták 2015-ben az ünnepi könyvhét rendezvényein – a szerk.), 2-szer 3 méteres, és a 600 éves diósgyőri mogyorófa legendáját eleveníti fel.

Kézjegyekkel ellátva

– Sok-sok kuriózum található még a könyvtárban, hosszan lehetne sorolni csak a legérdekesebbeket – jegyzi meg dr. Prokai Margit. Kedvencei közé tartozik például az a bányatörténeti, nem magyar nyelvű dokumentum, ami Selmecbányáról, sűrű lapszéli jegyzetekkel került egy aukcióról az intézménybe, vagy épp a természettudós Herman Ottó, vagy a Horthy Miklós kormányzó kézjegyével vagy ex librisével ellátott könyvek.

(A borítóképen: Dr. Prokai Margit a Calepinus-szótárral)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában