Kossuth rádió

2021.02.21. 16:00

Az egész ország megismerheti a megyei könyvtárat

Kétszer (talán háromszor?) is Miskolc lesz a témája az országos rádió műsorának.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

Egy egész ország ismerheti meg a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat március 10-én a Kossuth rádióból. Farkas Erika műsorvezető három kollégájával közösen immár 12 éve készíti a Hely című műsort, ennek darabjaként hallgatható meg a kedden rögzített anyag.

– Klasszikus riportműsor a miénk, aminek jellegzetessége, hogy mindig a helyszínre megyünk, mindenkivel élőben beszélünk, sosem telefonon – mondta közvetlenül a riport elkészülte után. – Az évek alatt 3200 műsorunk ment adásba, minden hétköznap hallhatóak vagyunk.

Rádióbarát történet

Farkas Erika hangsúlyozta, amellett, hogy ismeretet terjesztenek, kimondottan szórakoztató, oldott hangvételű műsorokról van szó, ilyen készült most Miskolcon is.

Dr. Prokai Margit könyvtárigazgató kalauzolta a stábot, akik főleg arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan működik a könyvtár, amikor zárva – azaz most, a koronavírus idején. Megismerhették a könyvtár gyűjteményét, a Lévay-tagkönyvtárat és a könyvtárbuszt, Farkas Erika szerint lenyűgözően szép és gazdag intézményről van szó.

– A rádióadásnál fontosak a hangok, itt pedig tudtunk vele játszani, Rádióbaráttá vált a történet – árulta el akkori, friss élményeit. – Csörög a kulcs, nyílik a páncélszekrény ajtaja, érdekes, hogy abban tartják a könyvtár értékeit. És izgalmas volt 1200 éves dokumentumot nézegetni. (A stáb megnézhette a 730 éves pergament, amiről mi is beszámoltunk – a szerk.)

Farkas Erika elárulta, hogy egy másik riportot is rögzítettek kedden Miskolcon, ez utóbbi később kerül adásba.

– Az avasi borpincéknél jártunk. Az Avasról nem ilyen kép él az emberekben, mint amivel mi most találkoztunk – mondta utalván a borokkal teli pincékre. A felvételek során találkoztak a helyi bortársaság tagjaival, és pici bortörténettel is ismerkedtek.

Kérdeztük, tapasztaltak-e valami különlegeset Miskolcon jártukban.

– Az Avas különösen érdekes – válaszolta. – Csupa össze nem illő dolog. Például a hegyen, azaz a padláson van a pince. És egyáltalán... Borról beszéltünk ott, ahol nincs is szőlő.

A műsor úgy érzi nem is egy-, hanem kétrészes lesz, Pálfi Balázs szerkesztő kollégája már előzetesen csodás zenét talált hozzá, és egy régi filmhíradóból is illenek hozzá részletek.

(A borítóképen: A könyvtár minikönyvgyűjteményét mutatja Farkas Erikának [balra] Prokai Margit)

https://boon.hu/kultura/helyi-kultura/ezereves-pergamen-a-kotetben-5210536/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában