festmény

2021.01.13. 12:00

Különleges alkotással bővült a gyűjtemény

Újabb különleges alkotással bővült Mezőkövesden a Takács István Gyűjtemény.

Forrás: MÚ

A festmény egy újabb, de az eddigiektől merőben eltérő, Matyó Madonna-ábrázolás. A Takács István által még az 1940-es évek elején készített művet az alakja teszi különlegessé. A mester ebben az esetben tondo, azaz kör alakú festményen ábrázolta a gyermekét odaadó szeretettel, áhítattal ölelő Máriát. A festményen, a festőművész többi Madonna-ábrázolásához hasonlóan, matyó viseletben jelenik meg Mária. Ez egy temperával készült, kartonra kasírozott alkotás. A művet annak formája mellett az is egyedivé teszi, hogy az alkotó a Mária feje fölött látható dicsfényt most szigorú körvonal nélkül, a fény sugarainak szabadon áradását jelezve festette meg. A tondo formájú mű aranyozott hátteret kapott, amelyet maga, Takács István készített el.

A festményt és annak aranykeretét Laczkó Pető Mihály festőművész, a Takács István Gyűjtemény vezetője restaurálta. Az alkotás eddig egy magánszemély tulajdonában volt, amelyet a Takács István Kulturális Alapítvány megvásárolt, így gazdagítva tovább a neves matyó festőművész életművének kiállítását.

(A borítóképen: A Matyó Madonna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában