Sorozat

2021.01.16. 12:00

Himnuszok hete a könyvtárban és online

Rendhagyó programokkal készülnek a magyar kultúra napjára.

Filip Gabriella

Fotó: ÉM

Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményének 1823-ban Csekén, a későbbi Szatmárcsekén letisztázott kéziratának dátumához igazodva 1989 óta január 22-én tartjuk a magyar kultúra napját.

Ehhez kapcsolódva a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Himnuszok hete címmel indít sorozatot a könyvtár honlapján és közösségi oldalán.

Cs. Varga István irodalomtörténész tavaly megjelent „Nyújts feléje védő kart” – Kölcsey Ferenc Himnusz című tanulmánykötetének bemutatója lett volna az idén a magyar kultúra napja alkalmából szervezett könyvtári programok egyik kiemelt rendezvénye. Ez a rendezvény a vírusveszély miatt most elmarad, de a szerző ígérete szerint egy későbbi időpontban szívesen találkozik az itteni olvasókkal.

Ünnep az online térben

A Cs. Varga István Himnusz-könyvének ajánlója mellett a könyvtár honlapján jelenik meg az az írás is, amely olyan magyar regényeket, színpadi műveket mutat be, amelyekben a szereplők valamiképpen beszélnek a Himnuszról, tehát a lírai mű megjelenik prózában és drámában is.

A könyvtár szolgáltatásai – beleértve a központi épületet és valamennyi tagkönyvtárat – egyelőre csak korlátozottan vehetők igénybe. Minderről részletes tájékoztatás olvasható a könyvtár honlapján. Érdemes felkeresni ezt a helyet és az innen is elérhető Facebook-oldalt, hiszen itt jelennek meg január 18-tól 22-ig a Himnusz hete című sorozat összeállításai.

Erre az alkalomra a könyvtár munkatársai összegyűjtötték és rövid ismertetésekkel mutatják be a képzőművészeti alkotásokon is megörökített Kölcsey Ferencet. A Miskolcon élő nemzetiségek képviselői videófelvételen beszélnek anyanemzetük himnuszáról, annak történetéről, üzenetéről. Készül egy kisfilm a különböző szakmák – így például a bányászok, a kohászok, a gépészek, az erdészek – himnuszáról is. Helyismereti, művelődéstörténeti szempontból is érdekes lesz az az összeállítás, mely sorra veszi azokat a magyar kulturális értékeket, amelyek kötődnek ehhez a megyéhez.

Valamennyi kisfilmhez, tájékoztatóhoz könyvajánlót is készítenek a könyvtár munkatársai.

(A borítóképen: Kölcsey Ferenc Anton Einsle olajfestményén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában