Megemlékezés

2021.01.19. 14:30

Emlékmisén imádkoznak az elhurcolt németekért

Az országgyűlés határozata alapján, 2012-től a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja, január 19.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Ezen nap alkalmából, országszerte tartanak megemlékezést, megyénkben többek között Rátka községében. Tirk Sándorné, a település polgármestere elmondása alapján, Rátkáról 1945 januárjában 212 lakost hurcoltak el. Vittek válogatás nélkül 15 éves gyerekeket és 50 éves férfiakat is. Harmincan haltak meg a vorosilovkai lágerben, a többiek 3 év múlva tértek haza testileg, lelkileg megnyomorítva.

Sokféleképpen emlékeznek

– Bár évről évre megemlékezünk a Rátkáról „málenkij robotra” elhurcoltakról, de idén, a járványhelyzet miatt az ünnepség elmarad, egy emlékmisén imádkozunk értük – osztotta meg lapunkkal a polgármester. – Általában mindig másképp alakul a megemlékezés, de normál esetben a templomkertben felállított emlékművet koszorúzzuk meg, majd misét mondatunk az elhurcoltakért.

A Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület és a Rátkai Hagyományőrző Énekkar műsorai segítik az emlékezést, hogy soha többé ne történjen meg az a borzalom, hogy származásuk miatt ártatlan emberek bűnhődnek és halnak meg. Igyekszünk kiállításokkal, kisfilmek vetítésével, a témával kapcsolatos előadásokkal bővíteni a programsorozatot. Sajnos egyre kevesebben élnek az elhurcoltak közül, őket minden alkalommal meghívjuk az ünnepségekre, illetve a már elhunytak hozzátartózóit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában