tárlat

2020.12.15. 13:00

Új kincsekkel gazdagodott a gyűjtemény

Két óriási értékű művel gyarapodott a mezőkövesdi Takács István Gyűjtemény. Emellett 11 nagy és 3 kisebb üvegablak-illusztrációval is bővül majd a kulturális intézmény.

Forrás: MÚ

Bár a járvány­ügyi szigorítások miatt jelenleg nem látogatható a tárlat, de a zárt ajtók mögött komoly munkák folynak annak érdekében, hogy az intézmény újranyitását követően újdonságokkal tudják várni a látogatókat. Az elmúlt időszakban örömteli események történtek, hiszen két önzetlen felajánló a 20. század kiemelkedő jelentőségű, matyó alkotóművészének, Takács Istvánnak két alkotását adományozta a gyűjteménynek.

Vizitáció

Az egyik alkotás a Vizitáció címet viseli, amelyet a mezőkövesdi kötődésű dr. Pásztor Emőke és lánya, Kriváchy Emő adományozott. Ez a mű Takács Istvánnak a szombathelyi Sarlós Boldog­asszony-székesegyház főoltárképéhez 1951-ben festett vázlata. A vászonra készült olajfestmény a Boldogságos Szűz Mária Szent Erzsébetnél tett látogatását ábrázolja.

– A szombathelyi főszékesegyház 8×4 méteres főoltárképe a háború alatt helyrehozhatatlan károsodást szenvedett, jelentős része sérült, roncsolódott. Ezért döntöttek úgy, hogy magyar alkotóművészeket, neves festőket kérnek fel arra a feladatra, hogy egy új oltárképet alkossanak meg, követve a templom belső építészeti hangulatát és igazodva a meglévő festmények stílusához. A beérkezett pályamunkákat az egyházművészeti bizottság értékelte. A Takács István hagyatékában megtalált levelekből kiderül, hogy a matyó freskófestő 3 tervet küldött be. Ezekből a tervekből az egyik a Vizitáció, amely a már említett iratokban a legnagyobb elismerést, dicséretet kapta az értékelőbizottságtól. Később jött a felkérés Takács Istvánnak a karton elkészítésére és a 8×4 méteres oltárkép megfestésére. A most ajándékba kapott alkotás arányaiban tükrözi az eredeti oltárkép nagyságát – mutatta be a különleges festményt Laczkó Pető Mihály.

A gyűjtemény vezetője hozzátette, hogy a munkák egyediségét, precíz kidolgozottságát az is alátámasztja, hogy akkoriban több egyházi személy is kérte Takács Istvántól, hogy megvásárolhassák a vázlatait. Így került a Vizitáció című alkotása is egy katolikus paphoz, onnan pedig a mostani, nemes adományozók, dr. Pásztor Emőke és lánya, Kriváchy Emő tulajdonába.

Matyó Szent Család

Egy szintén mezőkövesdi kötődésű, neve elhallgatását kérő adományozó jóvoltából egy másik, a matyó szíveknek kedves alkotás is a gyűjteménybe kerülhet. Ez a mű: a Matyó Szent Család. Az olajfestményt jelenleg még res­taurálják, de hamarosan már eredeti színvilágában pompázva, régi, aranyszínű keretében lesz megtekinthető. A Matyó Szent Család egy nagy méretű, 100x80-as (olaj-vászon) festmény, amelyet az 1940-es években készíthetett a művész.

– Ez az alkotás egy sajátos Szent Család-ábrázolás egyedi környezetben, egy istállóban. A képen a szénatartó részlete is látszik, valamint hátul kukucskálnak be az érdeklődő kislányok és csodálják a három fő alakot. Szent József már idősebb matyó paraszt­emberként, nagyon egyedi karakterábrázolással jelenik meg a festményen. Karácsonyi jeleneteknél Máriát még sosem láttam ilyen szépen, ilyen fiatalnak megfestve, mint itt. Ami végképp megdöbbent bennünket, hogy

a gyermek Jézus alig értelmezhető sokak számára, hiszen a jellegzetes régi viselet van rajta. Ez arra utalhatna, hogy ott egy kislányt látunk Mária ölében. Ami azonban bizonyítja, hogy fiút tart Mária, az az, hogy látjuk a főkötőt és annak a színét, ami persze kék. A matyóknál a fiú gyermeknél a kék színű főkötő volt a jellemző. Takács István a hagyományos Szent Család-ábrázolást vette alapul, csak éppen a mezőkövesdi öltözetben, környezetben, felidézve a matyók jellemző életkörülményeit. Nem akármilyen művészi bátorság kellett hozzá, hogy az egyházi témájú festményébe átültesse a matyó hagyományokat, szülőföldje iránt érzett elkötelezett szeretetét – jellemezte a felbecsülhetetlen értéket képviselő alkotást Laczkó Pető Mihály, aki kiemelte azt is, hogy ez a két munka hatalmas ajándék számukra. A Vizitáció – ami Szűz Mária Szent Erzsébetnél tett látogatását ábrázolja – a Mária mennyei megkoronázását ábrázoló kartonrajz közelébe került, így a szénrajz szürke tónusgazdagságára mintegy válaszként jelenik meg a Vizitáció színes, erőteljes hangvétele, a maga szokatlan, nyújtott méretével. A Matyó Szent Család ugyan még restaurálás alatt áll, hamarosan viszont a különleges alkotást Takács István Angyali üdvözlet című munkája mellé helyezik majd el, hiszen a két mű tökéletesen kiegészíti egymást.

Üvegablak-illusztrációk

Az ajándékba kapott festmények mellett más újdonsággal is várják majd a látogatókat az újranyitáskor. Szeretnék megidézni a látogatók számára a Takács István által készített üvegablakterveket: összesen 11 nagyobb és 3 kisebb méretű üvegablak-illusztráció készül áttetsző felületre, amelyeket az intézmény ablakaira helyeznek majd. A látványelemek készítése zajlik, várhatóan pár hónapon belül elkészülnek.

(A borítóképen: Laczkó Pető Mihály a Vizitáció című alkotás előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában