Könyvfa

2020.12.12. 19:30

Fás könyvek az udvaron

A leselejtezett könyvekből készített új alkotást a képzőművész.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Nem akármilyen installációval gazdagodott a szikszói Bölcs Bagoly Városi Könyvtár. Az épület előtt álló fák ugyanis könyvfákká változtak, ezzel adva még egy rövidebb, új életet az eredeti funkciójukra már alkalmatlan könyveknek. A könyvtár csapata ugyanis új taggal bővült, nevezetesen Urbán Tibor képzőművésszel, akit azonnal megihletett a könyvtár miliője. Az állomány frissítése során leselejtezett, elhasználódott könyvekben meglátta a szépséget, és nagyot alkotott. Tibor közel száz művészkönyvet készített december első napjaiban.

Színek harmóniájára épített

„Terve az volt, hogy az említett, egyedi tárgyakat nem külön-külön mutatja meg, hanem csoportba rendezve, inkább a színek harmóniájára építve, land art közeli munkát készít. Erre kiváló alkalmat biztosított a Bölcs Bagoly Városi Könyvtár mellett álló, lombhullatott, idős cseresznyefa, melynek télies hangulata és a színes, változó nagyságú könyvformák csoportja az elmúlás és az életigenlés ötvözetében kerekedhetett eggyé. A »Fás könyvek« című installációja egy kis tér miliőjében igyekszik az ünnep előtti várakozás egyik szereplőjévé válni, és mint a legtöbb land art munka, az időjárás változásával – köztünk, mellettünk – nyerheti el végső formáját” – tájékoztatott a könyvtár.

A land art a természeti környezet formavilágát és kellékeit (térszínformák, sziklák, kövek, növényzet) monumentális szabadtéri installációk létrehozásához alkalmazó művészeti irányzat, melybe jól illeszkedik Urbán Tibor installációja, alkotása. Érdemes tehát útba ejteni a Bölcs Bagoly Városi Könyvtárat annak, aki Szikszón jár. A könyvtár egyébként a járványhelyzet alatt sem zárt be, azonban csak online katalóguson keresztül tekinthetők meg a könyvek, amelyekre az igény telefonon vagy interneten adható le, és összekészítve vehetők át.

(A borítóképen: Urbán Tibor és a könyves, fás installáció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában