kiállítás

2020.12.23. 15:30

A négyötöde továbbjutott

Jól dolgoztak a borsod megyei és mezőkövesdi kézművesek.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Eldőlt, mely alkotások jutottak tovább a regionális fordulóból az Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás budapesti döntőjébe. Az észak-magyarországi és felvidéki alkotók munkáit idén is Mezőkövesden zsűrizték és állították ki augusztusban, majd egy újabb testület októberben válogatta ki az országos kiállításra alkalmasnak talált darabokat.

Minden kézműves műfaj

– Jól sikerült a régiós kiállítás, hiszen júliusban lezajlott az értékelés, és a korlátozások feloldása után, augusztusban megnyithattuk a tárlatot. Októberben járt Mezőkövesden az országos zsűri és a kiállított darabok nyolcvan százalékát továbbjutásra érdemesnek találta. Mezőkövesden egy erősen válogatott anyag volt kiállítva, amely tárgyakat korábban már máshol is magas színvonalúnak értékelték – kezdte Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke.

Örömmel számolt be arról, hogy a megyei alkotók is jól szerepeltek és sok kövesdi, egyesületi tag népi iparművész alkotása is ott lesz Budapesten. Továbbjutottak a Borsóka Hímzőkör alkotásai, Zelei Bernadett, Keszi Jenő Lászlóné, Kada Andrásné, Molnár Edit, Tóth Józsefné hímzései, Fehér Tibor fazekas, Kovás Szabolcs bútorfestő, Makkai Kálmánné vesszőfonó Sápi Jánosné fejdíszkészítő, Majorosné Szalay Anna gyöngyfűző munkái.

Ez a kiállítás az elmúlt öt év legkiválóbb mestereinek legszebb munkáit vonultatja föl – Berecz Lászlóné

A 83 nevező 392 munkájából a régiós tárlaton 341-et mutattak be és közülük húszat díjaztak. Az országosra minden díjazott továbbjutott, összesen pedig 285 tárgy, tárgyegyüttes lehet ott a régióból és a Felvidékről. A katalógusban 18 szerepel majd fotóval. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Hagyományok Házában 2021. március 15-én nyílhat meg a kiállítás a további hat régió legjobbjaival.

– Ez a kiállítás az elmúlt öt év legkiválóbb mestereinek legszebb munkáit vonultatja föl, minden kézműves műfajt átfogóan. Segít abban, hogy közönség elé kerüljenek és bemutassa, mennyire korszerű, kidolgozott alkotások születtek a népi iparművészet területén – mondta Berecz Lászlóné. Hozzátette, megtisztelő volt, hogy a régiós kiállításnak öt évvel ezelőtt és idén is Mezőkövesd adhatott otthont, ez rangot jelent a városnak és elismerést az egyesület számára.


Készülnek

A Matyó Népművészeti Egyesület idén ősszel több kézműves workshopot is sikeresen megtartott a lezárások előtt, az augusztusi, szeptemberi nagy rendezvények után. Hímzett övet, csuhétáskát, vesszőből font madáretetőt készíthettek az érdeklődők, s mintát is rajzolhattak. Jövőre szeretnék folytatni programjaikat, amint a járványhelyzet lehetővé teszi. A civil szervezet május végén ünnepli harmincadik születésnapját.

(A borítóképen: Jól sikerült a régiós kiállítás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában