kulturális programok

2020.10.09. 10:00

Őszi Fesztivál a Herman Ottó Múzeumban is

Idén is aktív tagja a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozatnak a miskolci Herman Ottó Múzeum.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM-Archív

Bár az esemény már szeptember 28-án elkezdődött, nem kell szomorkodni, hiszen a múzeum november 11-ig számtalan színes programmal várja az érdeklődőket. Az esemény központi mottója a „Távol is közel...”, mely a járványhelyzetben kialakult és felértékelődött online kapcsolattartásra, minőségi online tartalmak, ismeretek átadására utal. A szervezők a személyes jelenlétet igénylő programoknál betartatják az aktuális járványhelyzetre vonatkozó szabályokat. A múzeum épületeibe való belépés előtt testhőmérséklet-mérésen kell átesniük a látogatóknak, szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselniük és tartaniuk kell a meghatározott távolságot, a létszámkorlátozás mellett. A kiállítások megnyitóin a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Alkotások

A programsorozat keretét Viszockij életműve adja meg. A Színészmúzeumban megtekinthető emlékkiállítás december 31-ig megtekinthető. A fesztivál zárásaként november 10-én, a Farkasvadászat – Szubjektív Viszockij címmel, a költőt bemutató eseményt tartják meg, ahol többek közt kortárs írók, költők reflexióival is megismerkedhet a nagyérdemű.

Október 9-én a képzőművészetre helyezik a hangsúlyt, ugyanis a Miskolci Galériában kiállítás nyílik a I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál anyagából. A tavaly ősszel megrendezett fesztivál célja az volt, hogy megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. A megnyitó után több mint 2500 beérkezett pályaműből mintegy 164 alkotást láthat a miskolci közönség. Többségében szépirodalmi, non fiction és szöveg nélküli illusztrációkról van szó. Október 20-án – ismét a Színészmúzeumban – Vass Nóra, valamint Mikita Gábor és vendégeik, Szabó Lőrinc munkásságáról beszélgetnek a közönség bevonásával, valamint bemutatják a Spanyolnátha című folyóirat Szabó Lőrinc 120 című pályázatának díjazott alkotásait is.

Gyerekek számára is

A továbbiakban sem maradunk program nélkül, október 15-én a legégetőbb globális problémára, a klímaváltozásra hívják fel a figyelmet a múzeum munkatársai a Sziklától a kőbaltáig – az erdőtől a sivatagig című kiállítással. Újkőkori, csiszolt kőeszközök segítségével ökológiai szemlélettel mutatják be a látogatónak azt a pillanatot, amikor az ember először befolyásolta jelentősen a környezetét, elindítva ezzel azt a hosszú folyamatot, mely mára már a fennmaradását is veszélyezteti.

Október 16-án Fogadj örökbe egy dínót! többrészes programsorozattal a gyermekeknek kedveskednek. Az alsó tagozatosok számára szervezett foglalkozásokon – október 16-án, 30-án és november 6-án – a dinó-nevelőszülővé vált gyerekek – melyet oklevél is tanúsít majd – mozgalmas ügyességi feladatokat oldanak meg, kreatív tevékenységek során „életre keltik” a dinójukat, megismerkednek a valaha Magyarországon élt dinoszauruszokkal, valamint a szeptember 24-én bejelentett igazi szenzációs lelettel, az iharkúti álgekkótojással is.

Látogatható kiállítások

A fesztivál teljes ideje alatt további három kiállítás látogatható. Október 22-én nyílik a Miskolci Galériában F. Balogh Erzsébet Hazatérés című tárlata. Október 29-től a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által közösen szervezett Kép/Test/Lét összművészeti programsorozat keretén belül megvalósuló időszaki kiállítás, Teljesítmény címmel, valamint A közeledő Mindenszentek ünnepéhez kapcsolódva az október 27-én nyíló Népi vallásosság című kiállítás a központi épület Képtárában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában