Október 6.

2020.10.06. 20:30

Megőrzik és tovább adják az ősök emlékét

Ünnepélyes megemlékezést tartottak az aradi vértanúk kivégzésének 171. évfordulójának alkalmából.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tizenhárom tábornokának és Batthyány Lajosnak, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének mártírhalálára emlékeztek kedden, a Batthyány-emléktáblánál Miskolc vezetői és a múltat idéző rendezvényen megjelentek.

Leszármazottak találkozója

Greutter István, az Aradon kivégzett Knezich Károly honvéd vezérőrnagy ükunokája, a hősökre emlékezve tartotta meg ünnepi beszédét, amelyből többek között az is kiderült, hogy a tavalyi összesítések alapján az élő Knezich-leszármazottak száma jelenleg 151 fő. Ebből 21 ükunokát, 48 szépunokát, 82 unokát tartanak számon.

– A családfa kutatását Szinyei Béla, ükunoka kezdeményezte, továbbá a sikeres kutatások után megszervezte a Knezich-leszármazottak találkozóját is. Az első ilyen esemény 2010-ben volt Szolnokon. Azon közel nyolcvanan vettünk részt. Azóta is igyekszünk minden évben megtartani az találkozót, immáron Budapesten. Az első alkalommal a bemutatkozásoké, az ismerkedésé volt a főszerep, a későbbiek folyamán szerveztünk történelmi-irodalmi-zenei programokat is, melyeket nyilvánossá tettünk az iskolás gyermeke számára. Ami Knezich Károly személyes tárgyait, érdemrendjeit illeti, jelenleg Szolnokon a Dessewffy Múzeumban és Budapesten a Hadtörténeti Múzeumban vannak elhelyezve. Szinyei Béla a leszármazottakkal, a többi megtalált személyes tárgyból emlékszobát rendezett be Tószegen, ami bárki számára megtekinthető. Knezich Károly a magyar szabadságharcban vállalt áldozatáért tiszteletet érdemel, kötelességünk ápolni az emlékét a többi vértanúval együtt – emelte ki Knezich lányának dédunokája. Végezetül hozzátette, hogy a rendszeres megemlékezésnek jelentős szerepe van az ember életében, ugyanis az ősök emlékét, a hagyományokat így őrizhetjük meg és adhatjuk tovább a fiatalabb generációnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában