október 23.

2020.10.22. 07:00

Így ünnepli meg a megye október 23-át

Megyeszerte rendeznek ünnepélyeket az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére.

Forrás: MW

A koronavírus-járvány miatt sok önkormányzat döntött úgy, hogy nyilvános megemlékezést nem tart október 23-a alkalmából.

Nem a megszokott formában tartják meg az október 23-i megemlékezést Ózdon például. Az Ózdi Művelődési Intézmények tájékoztatása szerint az országos tiszti főorvos ajánlásának megfelelően a csoportosulások elkerülése érdekében a városi ünnepség elmarad. Minden szervezet és magánember egyénileg koszorúzhat a forradalom évfordulóján.

Október 22., csütörtök

ABAÚJSZÁNTÓ

Sáfián Ádám polgármester és Popják Eszter jegyző megkoszorúzza az ’56-os emlékművet. Ünneplőket nem várnak a megemlékezésre a járvány miatt.

BÜKKÁBRÁNY

17.00 A II. András téren emlékeznek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról, s megkoszorúzzák a szabadságharcok emlékművét is.

ENCS

10.00 Koszorúzás Nagy Imre szobránál és az ’56-os emlékfánál a Petőfi parkban. Az eseményre nem várnak ünneplő tömeget a járvány miatt, a megemlékezésen Mikola Gergely polgármester, Bratu Tamás alpolgármester és dr. Szántó Marianna jegyző vesz részt. Az iskolák osztályai napközben egymást váltva érkeznek a parkba, és mécsest gyújtanak a szobornál és az emlékfánál.

MEZŐKERESZTES

15.30 Koszorúzási ünnepség, ünnepi testületi ülés, ahol városi kitüntetéseket adnak át.

MISKOLC

10.00 A járványhelyzetre való tekintettel a Miskolci Egyetem vezetése úgy döntött, hogy idén elmarad az ilyenkor szokásos ünnepi műsor, de az egyetem honlapján egy ünnepi összeállítással emlékeznek meg az ’56-os egyetemi eseményekről és a forradalom egyetemi áldozatairól.

14.00 A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlést tart az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából a megyeháza dísztermében. Beszédet mond dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár és Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. Ünnepi műsor a Reményi Ede Kamarazenekar közreműködésével.

15.00 A magyar nép szétzilálhatatlan egységét hivatott szimbolizálni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Nemzeti Összetartozás Emlékműve, amelyet a megyeháza udvarán avatnak fel. Beszédet mond Riz Gábor miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. Ünnepi műsor a Theater Brass Boros Géza énekművész és Kardos Katalin előadóművész közreműködésével.

17.00 F. Balogh Erzsébet Hazatérés/Homecoming című kiállításának megnyitója a Miskolci Galária Rákóczi-házában. A kiállítást megnyitja Bukta Imre Munkácsi Mihály-díjas képzőművész, egyetemi docens. Közreműködik Laczkó-Pető Balázs ütőhangszeres előadóművész.

SZENDRŐ

16.00 Városi megemlékező ünnepséget rendeznek a Hősök terén, az ’56-os emlékműnél. Emlékező beszédet mond Szaniszló János polgármester, az áldozatokért, elhunytakért könyörgést mond Benke András református tiszteletes és Szűcs Zsolt római katolikus plébános. Az emlékező műsorban közreműködnek az ÓMI Zenés Színház Társulata és az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola tanárai.

Október 23., péntek

ALSÓZSOLCA

Online közvetítés lesz a városi televízióban és közösségi csatornákon az interneten. Az ünnepi műsort előre felvették és összeállították. Alsózsolca polgármestere, Szilágyi László és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő koszorúznak, nem nyilvános eseményen.

ARNÓT, FELSŐZSOLCA, ONGA, SZIKSZÓ

Az 1956-os szabadságharc és forradalom tiszteletére négy település által a Turul-emlékműhöz tervezett ünnepség és a hagyományos „Turul futás” a kialakult járványhelyzet miatt elmarad.

EDELÉNY

10.00 Városi ünnepség az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A görögkatolikus templomban tartandó ünnepi szent liturgiát követően a Forradalmak terén helyezik el az emlékezés koszorúit.

FELSŐZSOLCA

Ünnepi megemlékezés nem lesz. Egyénileg lehet koszorúzni a Kegyeleti park '56-os kopjafájánál, így tesz a város vezetése is.

EMŐD

Ünnepség nem lesz. A város vezetése koszorúz.

MISKOLC

9.00 A Zsolcai kapui emléktábla megkoszorúzása.

9.00 Koszorúzás a Romek-emlékoszlopnál (Szentpéteri kapu).

9.30 A Misley Emese-emléktábla megkoszorúzása (Széchenyi utca 90.).

9.30 Koszorúzás a Nagy Imre-emléktáblánál (Nagy Imre utca 17.).

10.00 Koszorúzás Miskolc Város Elesett Hőseinek Emlékművénél (Hősök tere).

10.00 Koszorúzás a Nagy Attila-szobornál (Miskolci Nemzeti Színház Színészbejárója előtti tér).

10.15 A Széchenyi-emléktábla megkoszorúzása (a Földes-gimnázium falán).

10.15 Koszorúzás a Szabó Lőrinc-emléktáblánál (Kossuth utca 11.).

10.30 Koszorúzás Oláh Miklós szobránál (Kossuth utca 17.).

10.45 Koszorúzás a Megyei Munkástanácsok és Babits László emléktáblájánál (megyeháza kapualja).

10.45 Koszorúzás a Digép Munkásgyűlés emléktáblájánál (Kerpely Antal utca).

11.30 Megemlékezés és koszorúzás a Petőfi téren. Beszédet mond Veres Pál, Miskolc polgármestere.

16.00 Gloria Victis 1956. Kardos Katalin előadóművész önálló estje aMŰVÉSZ Klubkávézóban (Miskolc, Rákóczi u,. 5.).

16.30 A miskolci Művészetek Háza Uránia Art Mozitermében az Apró mesék című magyar romantikus történelmi filmet vetítik, amellyel az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeznek.

NYÉKLÁDHÁZA

Az ünnepi istentisztelet elmarad. Tóth Balázs polgármester és dr. Marczinkó Eszter aljegyző együtt koszorúzzák meg az emlékművet.

ONGA

Ünnepség nem lesz. A város vezetése koszorúz.

SAJÓBÁBONY

15.00 Ünnepi megemlékezést tartanak az 1956-os emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Szilva István polgármester, a műsorban közreműködik Jenei Gábor színművész, a Madách Színház művésze.

SZIKSZÓ

13.00 Szikszó város főterére, az 56-os emlékműhöz várják azokat, akik főhajtással, koszorúval adóznak 1956 hősei emlékének.

TAKTAHARKÁNY

14.00 Megemlékezés, kitüntetések átadása a művelődési házban.

Október 25., vasárnap

SÁROSPATAK

16.00 A Sárospataki Wass Albert Kör megemlékezése a belvárosi Iskolakertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában