Felsőgagy

2020.10.11. 12:00

A templom nevezetessége az 1300-as évekből

Felsőgagyon található az ország legrégebbi címeres sírköveinek egyike.

B. Tóth Erika

Forrás: miserend.hu

– A honfoglalás idején itt erőd állt, majd bencés apátság, ám ezt a törökök lerombolták. Ezután építették ide ezt a gyönyörű templomot – meséli Takács László, a helyi értéktárbizottság tagja, aki Alsógagy polgármestere és – ahogy mondja magáról – hobbitörténész. – Csodás ez a hely, festői a környezet, itt a dombról a fél Cserehát látszik – mutatja.

Településeknek adták a nevüket

A templom nevezetessége, hogy ide temették Gagyi Lászlót, Zsigmond király lovagját. Történeti források szerint az ország legrégebbi címeres sírköveinek egyike, a hazai legrégebbi egyben maradt nemesi sírkő az övé. Az 1300-as években készült. A sírkő képes mezőjét hármas – egyszerű körívből alkotott baldachin alatt – csekély domborodással faragott címer tölti be.

A címeres sírkő | Fotó: B. Tóth Erika

A templom falába épült. Öt település – Alsógagy, Felsőgagy, Gagybátor, Gagyvendégi és Gagyapáti – tartozott a Gagyi család birtokához. A falvak utánuk kapták a nevüket. A római katolikus egyház fenntartásában lévő templomot 1994-ben újították fel.

(A borítóképen: A felsőgagyi templom)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában