Mesterségek Ünnepe

2020.09.08. 09:00

Régi mesterségek bemutatója

A vírus miatt a kézművesek hosszú idő után kerülhettek újra kapcsolatba a közönséggel.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Idén vidékre költöztek a Mesterségek Ünnepe kézműves-bemutatói. A programsorozat egyik állomása Mezőkövesd volt, ahol a Matyóföldi Folkhétvége keretében két napon keresztül kézművesek, népi iparművészek várták a látogatókat, vásárlókat a Hadasban. Volt jótékonysági vásár, és matyó népviseletbe is be lehetett öltözni, nyitva tartottak a Hadas alkotóházai, emellett több környékbeli kézműves-tevékenységével is megismerkedhettek az arra járók.

Több technikával

Például Nagy Mária egri keramikussal, aki több technikával is dolgozik, s kollekciója számos darabját elhozta Matyóföldre, például azokat a járványos időszak alatt készült darabokat, amelyeket a füzesabonyi kultúra kerámiaművészete ihletett. Műhelyében együtt dolgozik Gulyás Géza festőművésszel, aki fantáziamintákkal látja el az edényeket. Mint mondta, elsősorban megrendelésre készülnek a tárgyak, rendezvényre is készítenek ajándékokat, de vásárokra is járnak. Mezőkövesden első alkalommal volt, ismerkedett a többi kézművessel, elismerték egymás munkáját, s várták a vendégeket. Elárulta, ő inkább személyesen szereti értékesíteni darabjait, nem pedig az interneten, nemcsak azért, mert törékenyek és a szállítás során sérülhetnek, hanem azért is, mert a vevők így meg tudják fogni a tárgyakat, amely szükséges a jó választáshoz.

Bemutatók

A bogácsi Vígh Ilona népi bútorfestő bemutatót tartott, férje, Mucsonyi Zsolt pedig a kosárfonás mesterségét mutatta meg az érdeklődőknek. Ők is először jártak kézművesként rendezvényen Mezőkövesden. Mint Vígh Ilona elmondta, 2014-ben egy népművészeti táborban ismerkedtek meg a mesterségekkel, majd mindketten folytatták a tanulást. Férje már végzett kosárfonó, aki ettől az évtől kezdve már ezt tekinti főfoglalkozásnak, emellett népi játszóházat is szerveznek. Nádudvaron tanult, most pedig Lukács Imrétől igyekszik elsajátítani a Bükkalján hagyományos háti készítését.

Ő maga a bútorfestésben még amatőrnek számít, Békéscsabán Ament Évától tanulja a mesterség fortélyait, Mezőkövesden azokat a motívumkincseket mutatta be, amelyeket már biztonsággal tud festeni. A látogatók torockói és sárközi mintás bútorokat, faliképeket láthattak a standon. Eladásra még nem készít darabokat, míg férje munkáira van igény, például egy Egerben most nyíló csomagolásmentes boltban is lesznek termékei. Vígh Ilona elárulta, a következő hetekben részt vesznek majd Eger Civil Ünnepén is, illetve egy bogácsi szüreti eseményen, amennyiben azt megszervezik.

Farkas Béla miskolci tekenővájó népi iparművész örült, hogy a vírushelyzet után újra meg tudták mutatni magukat, de most is óvatosak voltak a kapcsolattartásban és -teremtésben. A forgalom szombaton kora délután még váratott magára, de nemcsak emiatt jöttek a kézművesek, hanem azért is, hogy megmutassák a régi hagyományokat. Ő maga egyébként harminc éve foglalkozik fafaragással, vájt edények – tálalók, kínálók, egyéb konyhai eszközök – készítésével. Dédszülei még ezzel foglalkoztak, majd a következő generációk más szakmát választottak, ő maga már idősebb korában, harminc éve vette vissza a mesterséget. Tanítványai is vannak, van, akiből népi iparművész vált. Nemcsak tekenővájással, foglalkozik, hanem díszítőfaragásokat is készít.

(A borítóképen: Farkas Béla tekenővájó népi iparművész)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában