Irodalom a kertben

2020.09.22. 09:15

Orpheus a Múzsák Kertjébe látogat

Oláh András mátészalkai költő, a Partium folyóirat főszerkesztője lesz a vendége pénteken hat órától a Múzsák Kertjének.

Kégl Ildikó

Forrás: Múzsák Kertje

Az Irodalom a kertben című programsorozat vendégeként pénteken Miskolcra látogat Oláh András Ratkó József-díjas mátészalkai költő, lapszerkesztő, pedagógus. A költő bár gyakori vendég Miskolcon, irodalmi rendezvények meghívott előadójaként fel-feltűnik városunkban, jelenlegi látogatása azért számít kuriózumnak, mert a csaknem négy évtizede publikáló szerzőnek önálló estje ez idáig nem volt a borsodi megyeszékhelyen. Ezúttal legutóbbi – javarészt szerelmi költészetére épülő – Visszafelé címmel megjelent kötetét mutatják be a kortárs irodalomra fogékony helyi közönségnek. Lírájának szövegszervező magját, lendületét a szerelem és annak váltakozó intenzitása adja, sodró ereje éppúgy, mint megszelídülése, elhétköznapiasodása, átlényegülése, elmúlása. Verseinek hangulata erre reflektálva és ennek függvényében változik, de a lírai én attitűdje – jelesül a visszafordíthatatlan folyamatokba való beletörődés – állandósul a költeményekben, elégikus, rezignált hangvételt kölcsönözve azoknak. Az elmúlás, az elszakadás, a búcsúzás stációi eszkalálódva jelennek meg Oláh András szerelmi költészetében, némiképp behintve a maradéktalanul boldog pillanatokat megörökítő verseket is. Ez a melankolikus intonáció ugyanakkor rendkívül izgalmasan ötvöződik a szerelem – adott esetben a testiség – buja képeivel, üde, érzéki metaforáival. Elégikus hangvételű, emocionális krízishelyzeteket rendre megidéző szerelmi lírájába olyan bravúrosan és szokatlan merészséggel emeli be a szenvedély szülte költői képeket, hogy az olvasó aligha tehet mást, mint katarzisra „kényszerül.”

kikoptak

letéptem rólad az éjszakát

a hajnal verítékétől átnedvesedve

vadul kóstolgattalak

bőrünkre hűlt a suttogás

kint egy türelmetlen harkály mérte az időt

harmathideg szemedből eltűnt

a nyírfák lázadó ornamentikája

kikoptak készletünkből a szavak

s az a ködszagú reggel kipréselt

levélként őrizte az eltékozolt álmokat

Oláh András a nyolcvanas évek dereka óta rendszeresen publikál, a versek mellett novellákat, drámákat, recenziókat ír. Írásműveit hazai és határon túli folyóiratok egyaránt előszeretettel közlik, költeményei, prózai munkái megjelentek többek között a Hitel, az Alföld, a Székelyföld, a Bárka, a Magyar Napló, az Életünk, az Irodalmi Jelen, a Kalligram, a Helikon, a Spanyolnátha, a Kortárs, a Liget, a Lyukasóra, a Napút, a Parnasszus, az Új Forrás, a Várad, a Vigília, a Vörös Postakocsi, az Agria, valamint a kárpátaljai Együtt hasábjain. Mindezek mellett munkáit számos antológiában közölték. A hajdúnánási születésű mátészalkai költő nem pusztán alkotóként aktív, közösségszervezőként is meglehetősen sokrétű szerepvállalásai vannak. Oláh András pedagógus, magyar-történelem szakos tanár, a helyi Képes Géza Általános Iskola intézményvezető-helyettese, a Partium irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője. Tagja a Magyar Írószövetségnek, a Szabolcsi Írók Társaságának, elnökségi tagja a Kölcsey Társaságnak.

A hatvanegy éves poéta Álarc a csönd című, 1997-ben megjelent első kötete óta tizenhárom – javarészt lírai munkásságára épülő – könyve látott napvilágot. Legutóbb a fent említett – hetvenhét költeményt magába foglaló – Visszafelé című versválogatás, melyről Fecske Csaba József Attila –díjas miskolci költő ekképpen ír: „gazdag és színes világában szívesen bolyonghat a kalandvágyó, érzékeny olvasó, elidőzhet metaforáinál, amelyek nem szépészeti célokat szolgálnak, hanem mélységeket nyitnak.” Orpheus című versére reflektálva – álmomban Orpheus vagyok – frappánsan szögezi le az Oláh-életművet meglehetősen behatóan ismerő Fecske, hogy barátja nem pusztán éjjel, de ébren, alkotás közben is Orpheus, a görög mitológia trubadúrja. A két dalnokot egyébiránt a szakmai kapcsolaton túl évtizedek óta szoros barátság köti össze, a miskolci költő ennek okán az est meglepetés vendégeként köszönti majd kollégáját, aki „héthúrú lírájával” vélhetően a borsodi megyeszékhely értő-érzékeny olvasóközönségét is elbűvöli.


Pénteken hat órától tehát újfent tartalmas, hangulatos versszínházzá alakul a Feledy-ház és annak kerthelyisége a Múzsák Kertje, amiről – Oláh András költeményei mellett – Lajos András a Miskolci Nemzeti Színház színművésze, Balázs István előadóművész, Viola Barbara fuvolaművész, valamint Kégl Ildikó író, újságíró, az est moderátora gondoskodnak.

(A borítóképen: Oláh András önálló miskolci szerzői estjére készül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában