Könyves Vasárnap

2020.09.27. 13:30

Koronázás lesz a könyvtárban

Alsó tagozatos gyerekeknek hirdetett pályázatot a megyei könyvtár, a feladat Csoda és Kósza története.

Hegyi Erika

Fotó: Dobos Klára

Hamarosan megválasztják a gyermekolvasók királynőjét és királyát, valamint az udvarhölgyeket és hercegeket. Mindez a II. Rákóczi Ferenc Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Könyvtárban történik majd az Országos Könyvtári Napok zárásaként, a Könyves Vasárnapon.

Miklós Katalintól, a megyei könyvtár gyermekkönyvtárának vezetőjétől megtudtuk, még nem késő pályázni, hiszen október 5-éig még bárki elolvashatja Czigány Zoltán Csoda és Kósza című meséjét. A pályázat alsó tagozatos gyerekeknek szól, akik úgy pályázhatnak, hogy kitöltik a meséhez kapcsolódó, játékos feladatlapot. Ezen kreatív feladatok is vannak, hogy végül a sok hibátlan megoldás közül mégis tudjanak választani a gyermekkönyvtár dolgozói. A királlyá és királynővé avatási ünnepség október 11-én lesz. A feladatlapok letölthetők a www.rfmlib.hu oldalról, vagy személyesen átvehetők a könyvtárban.

Korona és ajándék

Miklós Katalin az Északnak elmondta: 15 éve már, hogy minden évben megválasztják a gyermekolvasók királynőjét és királyát. A cél az, hogy minél több gyermek járjon könyvtárba, és olvasson értékes gyermekirodalmat. Amikor meghirdették a pályázatot, a gyerekek rögtön kikölcsönözték a megyei könyvtárból és a hozzá tartozó városi könyvtárakból is a Csoda és Kószát. Az ünnepélyes ceremónián egy kislány és egy kisfiú teheti a fejére a díszes koronát, ami azért olyan szép, mert díszlettervező készítette. Természetesen az udvarhölgyek és a hercegek is kapnak koronát és persze ajándékokat is. Főleg könyveket, de egyéb meglepetések is várnak rájuk.

Végül egy kis kedvcsináló a meséhez: Csoda és Kósza egy gödöllői tanyán élnek. Első ránézésre közönséges lovak, Sajó bácsi és Gyöngyi néni lovai. De szokott-e egy normális ló pizzát sütni a miniszternek, vagy épp a Marsra utazni, ha úgy tartja kedve? Czigány Zoltán meséje a két ló, a csacska Kósza és a megfontoltabb Csoda figurájában az örök párost teremti újra, akit a mostani szülők számára Lolka és Bolka, a nagyszülőknek pedig Stan és Pan jelenthetett.

(A borítóképen: A tavalyi nyertesek: Török Balázs, Török Rita, Szárnya Dóra és Béres Alma)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában