Sajókaza

2020.09.22. 10:00

Elvitte a múzsa csókját

Mező István kötetbemutatója apropóján rendezett író-olvasó találkozót az Őszikék Nyugdíjas Egyesület.

Detzky Anna

20200914 Sajókaza fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Mező István, A Múzsa Csókja című könyvének bemutatóját Sajókazán tartották meg az Őszikék Nyugsdíjasklub tagjai előtt. képen: Mező István karikaturista

Fotó: Bujdos Tibor

A múzsa csókja című legújabb kötetét, illetve a koronavírussal kapcsolatos egyéb rajzait mutatta be Mező István, aki visszatérő vendég a sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesületnél.

Kvízként használható

– A kötetet a koronavírus-járvány karanténidőszakában készítettem, amikor két hónapig alig tettem ki a lábamat otthonról – mondta Mező István. – Évek óta minden évben csinálok egy ilyen könyvet. Most ahhoz kaptam kedvet, hogy magyar írók és költők portréit dolgozzam fel. Amikor már nyolc-tíz darab karikatúra megszületett, akkor annyira megtetszett a dolog, hogy kibővítettem a kört, bár kisebb számban, de külföldiekkel is, összesen egészen hetven alakig. Tulajdonképpen ez egy kvízjáték, amin keresztül tesztelhetjük képfelismerő tudásunkat. A kötet hátuljában szerepel a lista a portrék tulajdonosairól. Szerintem már az is jó eredmény, ha valaki felismeri ezeknek legalább a felét. Érettségivel ez senkinek nem okozhat nehézséget.

Jellemző ábrázolások

A portrék az adott személy jellemző tulajdonságait, életének momentumait emelik ki.

– Azokat a személyeket választottam ki, akikre szívesen emlékszem vissza irodalmi tanulmányaimból. Olyanokat soha nem ábrázolok, akiket nem ismerek. Egyedül George Bernard Shaw portréját csináltam meg úgy, hogy utána kellett néznem, hogy honnan ered a Pygmalion dráma címe. Akkor tudtam meg, hogy egy olyan mitológiai alakról van szó, aki félig ember, félig szobor, és a karikatúrája is erre utal. Selma Lagerlöf kalapos képét pedig úgy alakítottam át, hogy belefészkel Márton lúd. Mellette Agatha Christie látható az ujjlenyomatával. Máshol pedig Verne Gyula űrhajósszkafanderben. A kötet borítójának ötlete pedig abból az önironikus mondásból eredt, hogy homlokon csókolt a múzsa. Shakespeare portréja homlokán még bőven volt hely egy puszinyomra. Az alapképeket nem én rajzoltam, csak belenyúltam számítógéppel. Gyakran régi fényképeket vettem alapul, sokszor pedig Barabás Miklós fényképész, grafikus litográfiáit – osztotta meg a részleteket a művész.

Zenészek sorozat készül

A múzsa csókja kötet bemutatóját több városban, köztük Miskolcon is megismétlik még.

– Nagyon előre nem merek tervezni, mert jövőre már hetvenéves leszek, de Hetvenkedem címmel még szeretnék megjelentetni jövőre egy kötetet. Úgy tervezem, hogy lesz benne hetven sztori és rajz az életemből. Emellett a nagy generáció pop-rock zenészeihez kezdtem még hozzá. A múzsa csókja című kötetet még Miskolcon, Kazincbarcikán és Szikszón fogom bemutatni – tudatta a karikaturista.

Az eseményen részt vett Lukács Pete Mária, az Országos Nyugdíjas Parlament Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviselője és Tóth Angéla, Sajókaza önkormányzati képviselője, illetve a baráti nyugdíjasklubok tagjai a környező településekről.

(A borítóképen: Mező István visszatérő vendég a sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesületnél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában