XVI. Virágzó Népművészet Fesztivál

2020.09.29. 12:00

A varázslatos népművészet

Három napig tartott a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban a fesztivál.

Novák Krisztina

Fotó: Vajda János

Szombaton mi is kilátogattunk a rendezvényre, ahol a gyermekeket éppen a Csodamalom Bábszínház előadása szórakoztatta. Az udvaron számtalan alkotóval találkoztunk, köztük Pap Jánosnéval, aki többedmagával a Matyó Népművészeti Egyesületet képviselte, és éppen horgolt.

– Gyerekkorom óta kézimunkázok, mint a legtöbben az egyesület tagjai közül – mesélte. – Szívünkön viseljük a hagyományok őrzését és továbbadását. A horgoláson kívül hímzéssel, csuhé- és gyékényfonással, mézeskalács készítésével is foglalkozik a százötven tagot számláló egyesület.

– Talán abban különbözünk a megyében található többi népművészeti egyesülettől, hogy mi a népművészet teljes palettáját átfogjuk, az egészen kicsi gyerekektől a szeniorcsoportig – tájékoztatott Pap Bernadett mezőkövesdi hímző népi iparművész. – A reprezentáció is nagyon fontos része a tevékenységünknek, ahova csak meghívnak, elmegyünk.

A vendégek is alkottak

A szomszédos sátorban éppen a kosárfonás művészetét próbálhatták ki a látogatók, de – többek között – a tekenővájók, a csizmakészítő-mesterek, a bőrművesek, a kovácsok, a népi fafaragók és a neme­zelők is képviseltették magukat.

Vég Enikő csipkekészítő, aki a Sajómenti Népművészeti Egyesület tagja, éppen egy szép hajócsipkén dolgozott, amikor odaléptünk hozzá, hogy bepillanthassunk a műhelytitkokba.

– Húsz éve tanultam meg a vert csipke készítését, és utána következtek a többi csipketechnikák: a varrott, a horgolt és a hajócsipke – mondta. – Javarészt ékszereket készítek belőlük, és gyakran ásványokkal, kristályokkal és féldrágakövekkel díszítem őket a saját terveim alapján.

A Mezőkeresztesi Férfikórus éppen a fellépésére készült.

– Félórás műsorral érkeztünk a fesztiválra, amelynek az első felében népdalok hangzanak el, az előadás második felét egy tréfás bor­elemzéssel nyitjuk, majd következnek a bordalok – tudtuk meg Zoller Jánostól, a Mezőkeresztesi Férfikórus karnagyától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában