Tokaj

2020.09.07. 16:00

A nyár ugyan véget ért, de a Fesztiválkatlan programjai még ígérnek kellemes perceket

A megszokottnál jóval rövidebb szezon minden nagyszínpadi produkciója telt házzal zajlott.

Erdős József

Fotó: Erdős József

Az elmúlt időszak nem kedvezett a kulturális programoknak sem, a tavaszi szabályozások miatt csak augusztus közepén tudta elkezdeni szezonját Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényhelyszíne. A több mint húsz tervezett előadásnak csak egy kis része valósulhatott meg, ennek ellenére a közönség szép számmal látogatta azokat.

Az összefogás hozta a sikert

– Sikeres évad van eddig mögöttünk, hiszen ebben a nehéz helyzetben három telt házas produkciót láthatott a közönség úgy, hogy minden fontos járványügyi védekezést betartottunk, az előírásoknak megfeleltünk. Ezzel pedig újra bizonyította a Fesztiválkatlan a létjogosultságát, és azt, hogy Tokaj-Hegyalja kulturális fellegvára, ami műfaji sokszínűségével is újra kitűnt – mondta el az Északnak dr. Fintor Gábor, a Fesztiválkatlan vezetője utalva az István, a király rockopera-keresztmetszetre, a Rúzsa Magdi-koncertre és a hétvégén bemutatott Pál utcai fiúk musicalre. – Azt gondolom, hogy a siker az összefogásnak köszönhető, melynek most is három szereplője van: a közönség, a produkciók és a szervezők. Itt kiemelendő a Zempléni Fesztivállal történő összefogásunk, partneri együttműködésünk. És persze támogatóink – a szakminisztérium, a tokaji önkormányzat – példaértékű hozzáállása is fontos volt a közös sikerekhez – tette hozzá az igazgató, aki azt is elárulta, hogy ugyan az idei évad még nem ért véget, de már a következőt szervezik.

Már a jövő évadát is tervezik

Erre az évre tervezték, de a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani a Jazz+Az és Ákos koncertjeit, amiket jövőre pótolnának július 17-én és augusztus 28-án.

A többi produkció szervezése is folyamatban van, azt ígérik, a megszokottakhoz hűen élménydús lesz.

Persze még az idei év sincs lezárva, szeptemberben ugyanis Hadházi László önálló estjét, prof. dr. Papp Lajos szívsebész és Görög Ibolya protokollszakértő előadását láthatják-hallhatják a katlan vendégei.

Nem a megszokott módon

Közeledik Tokaj és ezzel Hegyalja egyik legnagyobb és legrégebbi múltra visszatekintő eseménye is.

Az 1930-as évek óta rendezendő Szüreti Napok azonban, szintén az érvényben lévő járványügyi szabályozások miatt a megszokott módon nem tartható meg. A három nap alatt több tízezres látogatót vonzó program eddig a város főterére és annak környékére összpontosított, a tervek szerint azonban most egy kisebb, több helyszínen zajló programsorozatot tartanának meg október első hétvégéjén.

– Eddig talán soha nem látott forrást, harmincmillió forintot nyertünk a város legnagyobb fesztiváljára, amelynek felhasználását a következő évben szeretnénk megvalósítani – emelte ki a többi között dr. Fintor Gábor, hozzátéve, további harmincmillió forintot nyert a Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtár eszközfejlesztésre, közösségi színházi rendezvényekre, az adventi programokra.

Az intézmény részeként üzemelő Paulay Ede Színházban pedig szeptember 18-án indul el az őszi szezon a Luxemburg grófja című operettel. Október 27-én Magda, a Szabó című előadást, decemberben pedig az Advent a Hargitán darabot láthatják a tokaji deszkákon.

(A borítóképen: A Pál utcai fiúk című előadást a Pannon Várszínház vendégjátékában mutatták be)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában