Szimfonikusok

2020.08.14. 11:00

Szimfonikus évadnyitó, szülinapos karmesterrel

Bizakodva tekint a jövőbe a Miskolci Szimfonikus Zenekar, szeretnék minden koncertjüket megtartani.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

A járványügyi helyzet miatt a Miskolci Szimfonikus Zenekar is több koncertjét kényszerült lemondani tavasszal. Sok tervezés után azonban valamennyi hangversenyük pótlását beépítették a következő évad programjába. Bérleteiket a rendes ütemben meghirdették, az értékesítés jelenleg is zajlik.

Optimisták

– Nagyon hálásak vagyunk a közönségnek, akik szép számban jelezték, hogy visszavárnak minket, és a bérleteink értékesítése is jónak mondható. Az évadzáró Promenádunk telt ház mellett zajlott a 2-es számú jégpályán, és a pénteki, boldogkőváraljai koncertünkre is rengetegen regisztráltak már – mondta az együttes ügyvezetője, Szászné Pónuzs Krisztina a tegnapi évadnyitó társulati ülésen.

Az ügyvezető kiemelte: nagy odafigyeléssel kezelik a járványügyi helyzetet, a zenekar székházának minden emeletén kézfertőtlenítőt helyeztek el. Most úgy tűnik, hogy a koronavírus a következő zenei évadban is velünk marad. Az országban működő zenekarok különböző módon reagáltak a nem megszokott helyzetre. Van, ahol az együttes végigjátszotta a nyarat, bepótolva az elmaradt koncerteket, de máshol még kivárnak.

– Optimisták vagyunk, úgy készülünk, hogy a meghirdetett koncertjeinket meg tudjuk tartani, de ha a járvány miatt központilag elrendelt korlátozás lép életbe, akkor ahhoz igazodnunk kell. Rugalmasnak is kell lennünk.

Az emődi koncertünket például azért nem tudjuk megtartani az eredeti időpontban, mert a városban regisztráltak egy koronavírusos beteget, és kérték, hogy halasszuk későbbre a hangversenyt – fogalmazott az ügyvezető.

Felhívta a figyelmet, amelyik muzsikus betegnek érzi magát, vagy valamelyik családtagja megbetegszik, inkább ne jöjjön próbákra, koncertekre, hiszen sokan dolgoznak együtt, könnyen terjedhet a fertőzés.

Reményteli tervek

Antal Mátyás, a zenekar művészeti vezetője, karmestere elmondta, rengeteg a terv az elkövetkezendő időszakra, köztük a budapesti Művészetek Palotájában tartandó koncert, a Pesti Vigadóban tervezett kortárs est és a már hagyományosnak számító olasz intézetbeli sorozat, a FényÁRnyék bérlet hangversenyei. A szokásosnál is sűrűbb lesz ez az ősz a pótlások miatt, de nagyon várja már a zenekar, hogy újra a közönség előtt játszhasson, emelte ki a művészeti vezető, hozzátéve: Ligeti András karmester is izgatottan készül az áprilisban elmaradt, miskolci szimfonikusokkal közös koncert pótlására.

Meglepetés is volt

A bérletes sorozatokon kívül folytatódnak a Miskolcon már jól bevált, egyedi koncertek: Aperitif koncert, hangverseny a zene világnapján, karácsonyi koncert, újévi koncertek, Promenád koncertek, Játsszunk zenét a szimfonikusokkal!, Ciróka babakoncertek.

Az együttes vezetése kiemelte, a zenekar honlapján minden információ megtalálható a következő évad programjáról és a pótlóeseményekről.

A kellemes hangulatú évadnyitó társulati ülést meglepetés zárta. Antal Mátyás művészeti vezetőt köszöntötte az együttes 75. születésnapja alkalmából, sok-sok minitortával, melyből egy 75-ös számot formáztak meg.

Legközelebb Boldogkő várában, majd augusztus 22-én az edelényi kastélyban muzsikál a zenekar.

(A borítóképen: Antal Mátyás és Szászné Pónuzs Krisztina az évadnyitón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában