Szobormustra

2020.08.20. 20:00

Szent István szobrok a megyénkben

Augusztus 20-a alkalmából megnéztük az államalapító királyunk tiszteletére megyeszerte állított szobrokat, a teljesség igénye nélkül.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Életnagyságú szobor, mellszobor, fából faragott király, és százéves alkotás is szerepel listánkban, hiszen történelmünk egyik legnagyobb alakja megannyi településen fontos szerepet tölt be. Lássuk, milyen alkotásokat találhatunk.

Sajólád

A rusztikusan faragott életnagyságú, szigorú tekintetű szobor a temető mellett található, Kékedi László fafaragó művész munkája 2015-ből.

Arnót

A Sebestyén Benedek által készített mellszobrot 2019. augusztus 20-án avatták, a katolikus templom előtt. A talapzaton olvashatjuk a 200 éve a községben szolgáló római katolikus plébánosok nevét.

Halmaj

Halmajon nem is egy, hanem rögtön két Szent István szobor van. 2001-ben avatták fel Bukóczy Imre életnagyságúnál is magasabb szobrát, a római katolikus templom mögött. A halmajiak azonban állítólag egy méltóbb szobrot szerettek volna, így 2018-tól a régi, de felújított talapzaton Varga Gábor szobrászművész bronzmázas pirogránitból készült pazar alkotása áll.

Nyékládháza

Egy újabb fából készült mű, mely Gönczy Róbert helyi fafaragó keze munkáját dicséri. A katolikus templom udvarán áll, mégis inkább köztéri szobor, ugyanis a kerítést elbontották előtte, így az utcáról is megközelíthető. A fafaragó nyilatkozata szerint az alkotást ölelő épület a jelenkort és a múltat jeleníti meg, melynek hátulja gótikus stílusban készült, az elején pedig a magyar címer látható.

Mezőkövesd

Államalapító István király 2013-as szobra az új, modern Jézus Szíve templom mellett található. Nagy Róbert egész alakos szobra méltó környezetben, méltóságteljesen áll a hatalmas park közepén, ahol a városi ünnepségeket tartják a mezőkövesdiek. Csípőre vetett keze mégis valami lazaságot sugall, kicsit emberközelibbé teszi a szent királyt.

Taktakenéz

A Polgármesteri Hivatal udvarán álló 1998-as mellszobor Török Ibolya műve, érdekesség, hogy ez a település egyetlen köztéri szobra.

Sály

A nagyon réginek tűnő vörös mészkő szobor a sályi római katolikus templom bejáratánál áll. Ismeretlen alkotó műve, így a pontos keletkezési idejét sem tudjuk. A talapzatán az alábbi felirat áll: „ Magyarország 900 éves kereszténységének emlékére állíttatták Bodnár Pál és neje, Skrobák Teréz”

Taktaharkány

Török Ibolya egész alakos bronzszobra a település központjában található, szép, virágos környezetben, 2000. augusztus 20-án avatták.

Szentistván

Akár egy szóvicc is lehetne, de nem az a szentistváni Szent István szobor. Az egész alakos, életnagyságú bronzból készült alkotás magas talapzaton áll a templommal szemben. Horváth Tibor munkája, 2001-ben avatták fel. Arcán a vallási áhítatú középkori szobrok gondterheltsége sejlik fel, inkább emlékeztet egy Jézus-arcra.

Bodrogkeresztúr

Sárossy Tibor fafaragó 2001-es alkotása a temető felé vezető úton található. Érdekessége, hogy a király lábánál fekszik egy szarvasmarhakoponya szarvakkal. Arra vonatkozóan nem találtunk információt, hogy pontosan mit jelképez.

Mezőnyárád

Mezőnyárádon a könyvtár előtt álló fehér mellszobrot 1992-ben készítette Kis György János.

Putnok

Kónya István művésztanár alkotását 2000-ben adták át a millennium alkalmából, a Fő téren áll. Elszánt tekintetű, feszes tartású, gondosan kidolgozott szobor.

Múcsony

A Kossuth Lajos tér álló mellszobor Balogh Géza műve 2006-ból. Talán ez az egyetlen alkotás, ami nem hosszú hajjal ábrázolja Istvánt.

Gibárt

A 2009-es hófehér szobor a gibárti templomkertben található, gyönyörű környezetben. Borsos István szobrászművész munkája gondoskodóan fogja két kezében az országalmát.

Miskolc-Felsőhámor

Borsodi Bindász Dezső szobrát első királyunk halálának 900. évfordulóján, 1938-ban állították fel. Szent Istvánt a koronázási- és hatalmi jelképekkel ábrázolja. A szoborhoz kilenc lépcsőfok vezet fel, talapzatán „1038-1938. Sz.István Király halálának 900. évfordulójára” felirat olvasható. Igazi harcos királyként, még a korábbi viseletben ábrázolja.

 

Edelény

A szobor eredetileg a Borsodi földvár területén lévő Árpád-kori templom romja mellett állt, melyet az államalapítás 1000. évfordulójára állíttattak, de rongálás miatt a szobrot 2007-ben áthelyezték Edelény belvárosába, a Hősök terére. A szobor talapzata bogácsi kőből lett kifaragva, melynek elején félköríves bronz dombormű látható, ami Szent István élettörténetét meséli el néhány jelenetben, a kompozíció alapját egy gyönyörű S (Stephanus) iniciálé képezi. Csirpák Viktória lenyűgözően részletgazdag munkája.

Az S inicálé

Tokaj

Péterfy László alkotását a millenniumi esztendőben, 2000-ben avatták fel a Kossuth téren. A bronzszobor egy hatalmas oszlop tetején uralja a teret, az oszlop pedig egy kőtalapzaton áll, melyen a „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél” idézet olvasható Kölcsey Ferenc Himnusz című verséből. A tokajiak egyébként igen büszkék arra (érthető módon), hogy városuk neve bekerült nemzeti énekünkbe. Nem, nem egy madár fészkelt szent királyunk fejére – a szobor azt a jelenetet ábrázolja, amint az angyal épp István fejére teszi a szent koronát.

Kenézlő

Szent István park, , 2000

Mind a Szent Istvánról elnevezett parkot, mind annak középpontjában elhelyezett, az államalapítót ábrázoló szobrot 2000-ben, a millennium évében adták át Kenézlőn. Államalapító királyunk ábrázolása némileg eltér a szokásostól, mivel nem az állami jelképeket tartja a kezében, hanem egy kelyhet és keresztet. Csirpák Viktória alkotása inkább emlékeztet a magyarországi keresztény egyház megalapítójára, hiába visel stilizált koronát.

Tiszaújváros

A Szent István Millenniumi emlékparkban álló Hármas halom legmagasabban fekvő, a térből is kiemelkedő alkotása Szent István szobra. A halmok az alkotás részei, mint természetes talapzatok; Józsa Lajos szobrász volt a megálmodójuk, 2000-ben. István király alakja 220 cm magas, életnagyságnál nagyobb. Bal kezében országalma, jobb kezében jogar, azonban nem a megszokott, nagy koronát láthatjuk fején, inkább a kereszt a hangsúlyos.

Miskolc

Jószay Zsolt szobrát 2000. december 27-én Seregély István egri érsek avatta fel. A 2,5 méter magas kőalakot bolgár szaravec mészkőből faragta a művész, súlya közel 4 tonna, a szobrot közrezáró kapu még ennél is nehezebb. A szobor egy 9 méter átmérőjű, úgynevezett koronázási dombon áll, melynek környezetét Rudolf Mihály tervezte. Körülötte faragott kőből rakták ki a szent koronát, amit azonban felülnézetből látni jól, mondjuk az Avasi kilátóból, elején olvasható Árpád-házi Szent István neve.

Fotó: ÉM

[eweb-voting id="4489949"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában