Gömörszőlős

2020.08.14. 08:00

Nagyon megérezték a turizmus visszaesését

A művészeti táborairól híres Gömörszőlősön ezúttal jóval kevesebb a látogató, mint a korábbi esztendőkben.

Marosréti Ervin

Forrás: Marosréti Ervin

Kis település ugyan, de a falusi turizmus visszaesését nagyon megérezték Gömörszőlősön.

A koronavírus-járvány miatt az élet lassan akar visszatérni a régi kerékvágásba, és a korábban tervezett programokat is sokan visszamondták. É. Kovács Judit polgármester elárulta: normális esetben ezekben a hónapokban a falu nyüzsögni szokott a látogatóktól, idén viszont a turisták távol maradtak. Cserében a zöld környezetet és a csendet élvezheti a lakosság, ennek is megvan a maga szépsége.

Csökkentett létszámmal

– Kisebb létszámmal ugyan, de a bútor- és kazettafestő táborunkat meg tudtuk tartani – mondta el É. Kovács Judit. – Ők a Gömör Szíve programhoz készítették el az egységes feliratokat, kézzel festett táblákat. Az egyéb kézművestáborok viszont elmaradtak, hiszen ebben a helyzetben előre semmit nem lehetett konkrétan tervezni. A néptáncfoglalkozások egy részét meg tudjuk tartani, de itt sem a korábban tervezett létszámmal, hanem jóval kevesebbel.

Emlékoszlop-avatás

Augusztus végén, de elképzelhető, hogy szeptember elején Gömörszőlősön egy emlékoszlop avatását tervezik, amely a trianoni eseményeknek állít majd emléket. A kivitelezés zajlik, a helyszínről is döntöttek: a templomkertben állítják majd fel, az eseményre pedig a helyi és a környékbeli egyesületeket, valamint a határon túli települések képviselőit is várják majd.

– A lakosságszám szempontjából szerencsére megszűnt a csökkenés. Nagyjából 85-en lakunk itt a határ szélén, de nem keseredünk el, hiszen voltunk már ettől kevesebben is – folytatta É. Kovács Judit. – Látom a jó irányú változást, hiszen kis számban ugyan, de a fiatalok már itt szeretnének maradni, nem vágynak el a környék nagyobb városaiba. Házakat vásárolnak és újítanak fel, és betelepülés szempontjából is szokott lenni érdeklődő. Éppen ezért optimista vagyok a falu jövőjével kapcsolatban, de nagyon bízom benne, hogy a rendezvények, táborok, művészeti foglalkozások szempontjából jövőre visszatérhetünk a korábbi időszakhoz.

(A borítóképen: Csendesek Gömörszőlős utcái)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában