fesztivál

2020.08.30. 13:00

Minden tekintetben siker a Zempléni Fesztivál

Már tervezik a következő Zempléni Fesztivált – nagy nevekkel, külföldi előadókkal készülnek.

Bódisz Attila

Forrás: HEGYALJA TV

Várakozáson fe­lül sikerült az idei Zempléni Fesztivál, a harminc helyszínen megrendezett hetven programot közel tizenötezer néző tekintette meg – közölte az Északkal Turjányi Miklós fesztiváligazgató.

A rendezvény a korábbi években átlagban 12 ezres látogatószámmal zárt, ezt most jelentősen túllépték. Hozzátette: eredetileg már azt is jelentős eredménynek tartották, hogy a kialakult járványhelyzet ellenére megrendezhették a fesztivált, de végül is fantasztikus tíz napot tölthetett el minden érdeklődő, a programok segítségével beutazva Zemplént – tette hozzá. Kiállítások, kisebb kamarakoncertek, nagyzenekari produkciók, a Tokaj Fesztiválkatlanban a Rúzsa Magdi-koncert és az István, a király című rockopera koncertverziója, valamint a záróesemény, vagyis a Sárospatakon a Wáberer Sportcentrumban bemutatott, a Művészetek Palotájával közös produkciójuk, a Don Giovanni című opera nyújtott magas színvonalú élményt a közönségnek.

Duplázott előadások

Megemlítette azt is, hogy a kisebb koncerthelyszínek, ahol már 50–100 fő is telt háznak számít, egyre gyorsabban betelnek. Emiatt volt, hogy aki a helyszínen szerette volna megváltani a jegyet, már nem tudott bejutni, hiába tett meg érte akár hosszabb utat is. Ez idén fokozottan így volt, ugyanis a járványügyi szabályok miatt nem engedhették meg, hogy egy-egy helyszín zsúfolttá váljon, ezért a szokottnál is jobban ragaszkodtak az előre meghirdetett létszámhoz – magyarázta.

A fesztiváligazgató hozzátette: annak érdekében, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő, mindenkinek javasolja, hogy előre váltsa meg a jegyét, mert az interneten hiába látszik, hogy még van szabad hely, akik előbb érnek az adott produkció helyszínére, megveszik a maradék jegyeket, a később érkezők pedig már nem tudnak bejutni. Pedig idén egyes előadásokat dupláztak is, például az Örkény István Egyperceseiből összeállított Mácsai Pál-előadás a széphalmi A Magyar Nyelv Múzeumában és a tokaji Paulay Ede Színházban is megtöltötte a nézőteret – mondta Turjányi Miklós.

Nagy sikere volt a sárospataki Borterasznak is, ahol kisebb dzsesszkoncerteket rendeztek. Ezt az eseménysorozatot korábban a Makovecz téren bonyolították le, tavaly A Művelődés Háza és Könyvtára felújítása miatt került át a Sárospataki Képtár előtti területre. A fesztiváligazgató értékelése szerint az új helyszín nagyon bevált, a vendégek, borászok és előadók is megszerették, úgyhogy a Borterasz marad ott, a jóval nagyobb befogadóképességű Makovecz térre más produkciókat szerveznek majd.

Turjányi Miklós kiemelte: a jövő évi, 30. fesztiválra komoly produkciókkal, a fellépőket tekintve nagy nevekkel – esetenként külföldi előadókkal – készülnek. A jubileumi rendezvény előtt szeretnék elérni, hogy a fesztiválhoz kapcsolódó támogatásokról időben kapjanak hírt, hogy le tudják szervezni a bemutatásra tervezett produkciókat – tette hozzá a fesztiváligazgató.

(A borítóképen: Mozart Don Giovanni című operájával zárt az idei Zempléni Fesztivál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában