népművészeti alkotótábor

2020.08.11. 08:30

Megtervezték a szőnyegük mintáját

Gyönyörű főkötők és pásztorbotok is készültek a táborban.

Hegyi Erika

20200805 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Megrendezte komplex népművészeti alkotótáborát a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület. Többek között gyönyörű főkötők és pásztorbotok készültek a táborban.

Fotó: Kozma István

Ezen a nyáron is megrendezte komplex népművészeti alkotótáborát a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület. Egy héten keresztül a népi tárgyalkotás, a népi kézművesség iránt érdeklődőket várták a szervezők tagjai és meghívott, országosan is elismert népi iparművészek.

Gergye Zoltántól, az egyesület elnökétől megtudtuk, változatos programok és tevékenységek várták a tanulni vágyókat az elmúlt héten. A délelőtti órák gyakorlati munkával teltek, ebéd után meghívott előadók közreműködésével, a tábor témájához kapcsolódó előadásokat hallgathattak. A gyakorlati foglalkozások vezetésével képzett, kiváló szakembereket, a témák ismerőit bízták meg.

Főkötők, szőnyegek

A munka különböző szekciókban folyt. A főkötők és fejkendők hímzését Gál Andrásnétól tanulhatták meg a tábor résztvevői. A csipkeverés alapjait Koscsó Istvánné mutatta be. A pásztorbotok, gulyásbotok, juhász és csikós díszbotok készítését Pós Krisztián oktatta. Az öt napig tartó nemezelés szekcióban a résztvevők megismerkedtek a nomád szőnyegek típusaival, jellemző motívumaival, valamint elkészítésük technikáival. Ezután mindenki megtervezte saját szőnyegének mintáját, majd el is készítette azt. Az izgalmas munkát Bodnár Balázs vezette.

Mindezek mellett napi mesterségbemutatók és foglalkozások várták a tanulni vágyókat. Szövés, fazekasság, gyöngyfűzés, bőrművesség, mézeskalács-készítés, tojásdíszítés, textilbaba-készítés, valamint kosárfonás. Ezen a héten már gyerekek szorgoskodtak a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban. Ők még csak kóstolgatták a népi kézművesség alapjait, de volt módjuk kipróbálni a fazekasságot, a kovácsolást és a szövést is. A két nap alkalmas volt, hogy kedvet kapjanak valamelyik népi szakmához. Támogatójuk a Nemzeti Kulturális Alap és a Csoóri Sándor Alap volt, tette hozzá Gergye Zoltán.

– Tapasztalataink szerint az együtt gondolkodás inspiráló hatással van a mesterek egész éves munkájára is, az egy-egy alkotótáborban elsajátított anyagot a résztvevők az éves munkájuk során sikerrel használják, adják tovább tanítványaiknak, kollégáiknak – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában