fesztivál

2020.08.14. 09:30

Hétvégétől roma színházi fesztivál

Az egyetlen alulról szerveződő roma művészeti­­­­ fesztivál az országban, sőt Európában­­­­ is.

Novák Krisztina

Fotó: Járdány Bence

Hétvégén kezdődik a roma színházi fesztivál. A rendezvény közel hatvan színházi eseménnyel, koncertekkel és roma ízekkel várja a közönséget augusztus 15. és 23. között Miskolcon és több megyénkbeki kistelepülésen. A TeatRom ingyenesen látogatható, azonban egyes előadások megtekintése, a járványügyi előírások betartása érdekében, előzetes regisztrációhoz kötött, hogy melyek, az a fesztivál weboldalán megtalálható.

A program elsősorban színházi előadásokra épül, de olyan elemek is helyet kapnak benne, mint a spontán örömzenélés, mesterségbemutatók, közös főzés, iskolamarketing és fórumszínházi események Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze vezetésével.

A Factory és hat település

A szervezők gondoskodtak arról, hogy minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő előadásokat.

Az egyik központi helyszín a miskolci Factory Aréna, továbbá hat csereháti kistelepülés Rásonysápberencs, Alsóvadász, Kázsmárk, Méra, Felsővadász, Selyeb és Szikszó városa ad otthont a vándorfesztiválnak, amely minden napján tartogat valami újabb és különleges eseményt.

Itt lesz Csányi Sándor színművész, a Müller Péter Sziámi AndFriends, a Romano Drom, a Vojasa és Parno Graszt formációi, a Romano Glaszo, a Tudás Hatalom Csoport, a Független Színház Magyarország, a Somnakaj musical, a Bélaműhely, a Ládafia Bábszínház, a Láthatáron Csoport, Nizsai Dániel bábművész és a Magyar Zsonglőr Egyesület artistái.

A TeatRom elnevezés és a cigány himnuszból vett jelmondat – „Maladyilem Baxtale Romenca” – azaz „találkoztunk boldog cigányokkal” – közösségi választás, írja az esemény honlapján a fesztivált szervező Utcaszínházi Alkotóközösség. A TeatRom jelen pillanatban az egyetlen magyarországi, sőt európai, alulról szerveződő, roma művészeti fesztivál. Céljuk – írják – egy országos láthatóságú fesztivál, amely magas színvonalú kulturális kínálatot juttat el mélyszegény településekre, városrészekre.

(A borítóképen: A romafesztivál korábbi rendezvényén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában