Zempléni Fesztivál

2020.07.09. 19:00

Zemplénnek sokat számít a fesztivál

1992 óta gazdagítja a régió kulturális életét. Idén sem maradhat el.

Novák Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Számos rendezvény és fesztivál elmaradt az idén a koronavírus-járvány miatt. A Zempléni Fesztivál szerencsére az üdítő kivételek közé tartozik, mert ebben az évben is megtartják a művészetek ünnepét Tokaj-Hegyalja és Zemplén legszebb helyszínein, augusztus 14-e és 23-a között.

Nem engednek a minőségből

A négy zempléni város, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett számos önkormányzat anyagilag is támogatja a program megvalósulását. Mit és hogyan profitálnak belőle? Erről szól összeállításunk.

Sátoraljaújhely a kezdetektől részese a fesztiválnak. Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere kiemelte, nagyon sokat számít, hogy idén is megtarthatják a rendezvényt, ami egyaránt különleges kulturális élmény a város lakóinak és az odalátogatóknak is.

– Elődeink és mi is felismertük, hogy Zemplén és Tokaj-Hegyalja egységét demonstrálja a rendezvény, ami óriási összefogás eredménye – mondta Aros János, Sárospatak polgármestere. – Jól tudjuk, minden évben milyen nehéz a költségvetést előteremteni, mert a minőségből nem engedhetünk sem mi, sem a szervezők.

Élettel tölti meg a környéket

– Tokaj egyébként is színes és széles körű nyári kulturális kínálatát remekül kiegészíti a Zempléni Fesztivál programsorozata – kezdte Posta György, Tokaj polgármestere. – Az pedig külön öröm számomra, hogy mind a színházunkkal, mind pedig a Fesztiválkatlannal szoros a szervezők együttműködése, és ennek köszönhetően remek produkciókat láthatnak majd az érdeklődők. Ahogyan tudtuk, eddig is segítettük a fesztivált, a rendezvénysorozat a Tokaji Írótábor vagy a Crescendo rendezvénye mellett élettel tölti meg az augusztusi estéket.

Nyiri Tibornak, Szerencs polgármesterének meggyőződése, hogy Zemplénben az idegenforgalom és a turizmus fejlesztése csak közösen, összefogással, egymás célkitűzéseinek megismerésével és támogatásával lehet sikeres. Erre is példaként szolgál a fesztivál, amelyen – a tervek szerint – több mint félszázas programkínálatból választhatnak az érdeklődők. Szerencsen színházi előadások, dzsessz- és komolyzenei koncertek, kiállítások várják a közönséget.

– A fesztivál számunkra mindig is különleges, hiszen ilyenkor a komolyzenének, a magasabb színvonalú szórakoztatásnak engedünk teret – tudtuk meg dr. Bodnár Lászlótól, Bekecs polgármesterétől. – Ilyenkor nemcsak a környékbeli falvak lakói tisztelnek meg minket, hanem távolabbi tájakról is érkeznek, hogy a több száz éves római katolikus templomunk falai között a komolyzene gyöngyszemeit hallgathassák, és a hagyományos vendéglátásunk résztvevőiként községünk jó hírét továbbvigyék.

A borászoknak is fontos

Tatárka József, Mád polgármestere elmondta, fontosnak tartja, hogy a települések évről évre közös programba szerveződnek, és a híres Tokaj-hegyaljai borvidék részeként, a mádi borászok is képviseltetik magukat a rendezvényeken. Olyannyira, hogy a koncertek legalább felét borászatokban rendezik meg.

Butta László, Tarcal polgármestere kiemelte, a tíznapos rendezvény azért is fontos számukra, mert ilyenkor az ország minden területéről érkeznek zenerajongók és Tarcal, jó vendéglátóként, megmutathatja a látványosságait és az értékeit.

– Azért csatlakoztunk a nagy nevű fesztiválhoz, hogy támogassuk a művészeteket, megismertessük a településünket a fesztivállátogatókkal és az itteniek életét is gazdagíthassuk egy ilyen különleges kulturális élménnyel – mondta dr. Szemán Ákos, Taktaharkány polgármestere.

(A borítóképen: Egy korábbi fesztivál nyikoncertjén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában