Színházi fesztivál

2020.07.19. 12:00

Találkozzunk boldog romákkal Borsodban!

A TeatRom Maladyilem Baxtale Romenca! Színházi fesztivál és konferencia 2020. augusztus 15.-én kezdődik és nyolc napig tart Borsod megye romák lakta településein és városrészein.

Novák Krisztina

Forrás: http://www.teatrom.hu/

A programsorozatról Borkuti László kulturális tanácsnok, Müller Péter Sziámi főtanácsadó, és Simon Balázs a fesztivált szervező Utcaszínházi Alkotóközösség vezetője adott részletes tájékoztatást a szerdai sajtótájékoztatón.

– Színház és felzárkóztatás, előadóművészetek tágabban, a kultúra átadása, élő művészetek és közösségszervezés – foglalta össze röviden Simon Balázs közös munkájuk fókuszát kolléganőjével, Molnár-Keresztyén Gabriellával.

Borkuti László hozzátette, szeretnék, ha a társadalmi felelősségvállalás formájává válna a TeatRom-on való fesztiválozás. A különleges és minőségi programok mellett, a látogató egy sehol máshol nem hozzáférhető élményre tehet szert: megízlelheti a roma vendégszeretet különös ízeit, nagyvonalúságát.

Augusztus 15.-én a fesztivál megnyitójaként, egész napos konferenciára kerül sor, amelynek védnöke a felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár, Langerné Victor Katalin, és vendége lesz a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Horváth Zita. Az egész napos esemény célja, hogy öt nagy témakörben a romaság kulturális és szellemi szükségleteit, lehetőségeit összefoglaló állásfoglalásokat dolgozzon ki.

Ismert és amatőr művészek

Miskolc többszörösen is központi helyszíne a fesztiválnak, emellett hét település: Alsóvadász, Felsővadász, Kázsmárk, Selyeb, Rásonysápberencs, Méra és Szikszó valamint a szlovákiai Szepsi látják vendégül a fesztivál produkcióit, de egyes előadások eljutnak egyéb környező településekre is. A rendezvénysorozat számos művészeti programot kínál, közöttük húsz színházi előadást, amelyek fele hivatásos színházaktól érkezik.

A fesztivál résztvevői között szerepel többek között Csányi Sándor színművész, Müller Péter Sziámi és barátai a Romano Drom, a Vojasa és Parno Graszt formációi, a Somnakaj musical, a Ládafia Bábszínház és Nizsai Dániel bábművész.

Külföldről Európa-hírű utcaszínházi együttesek érkeznek, mint a németországi Clowns Without Border és a szlovén Kud Ljud. Kiemelt szerep jut a programban hét, a településeken működő, önszerveződő ifjúsági amatőr színházi és zenei csoportnak. Aki a fesztivál miskolci állomását látogatja meg, mindannyiukkal találkozhat augusztus 21-én a Factory Sportarénában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában