Zempléni Fesztivál

2020.07.05. 19:30

Az egyetlen összművészeti fesztivál lesz a Zempléni

Idén augusztus 14. és 23. között rendezik meg a Zempléni Fesztivált.

Erdős József

Fotó: Erdős József

Bár számos fesztivál elmarad idén a koronavírus okozta járvánnyal összefüggésben, a Zempléni Fesztivált a megszokott időpontban és minőségben megtartják.

A huszonkilencedik évébe lépő rendezvénysorozaton több mint ötven koncerttel, előadással és kiállítással várják a látogatókat. A programok többségét ugyan idén is a komolyzenei koncertek adják, de a dzsessz, a színházi és irodalmi események mellett illuzionista előadást is szerveznek.

– Nem lesz az idei szegényesebb fesztivál az eddigiekhez képest, több mint egy tucat települést vonunk be a programjainkba, ahol összesen harminc helyszínen mintegy hatvan program valósul meg a fesztivál tíz napja alatt – mondta el Turjányi Miklós a Szegiben csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón.

A fesztiváligazgató hozzátette, rendelkezésre állnak a források arra, hogy a közel harmincéves múlttal bíró programsorozatot megtartsák, köszönhetően a minisztériumi támogatásnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak és a szponzoroknak.

Összművészeti

– A Zempléni Fesztivál egy szimbóluma lesz az idei nyárnak. Igazán összművészeti és széles közönséget megszólító nyári fesztiválból a Zempléni lesz az egyetlen Magyarországon. Lesznek persze zenei fesztiválok vagy bizonyos szakmai ágakat érintő rendezvények mindnyájunk nagy örömére, de igazi nagy, számos műfajt érintő csak a Zempléni – tette hozzá Hollerung Gábor művészeti vezető.

A Liszt Ferenc-díjas karmester kiemelte, ők maguk is várják már a fellépési lehetőséget, a Budafoki Doh­nányi Zenekar sem tudott koncertezni az elmúlt három és fél hónapban. Ők egyébként a fesztivál nyitó és záró hangversenyét is adják majd. Előbbi a sárospataki Rákóczi-várban Beethoven zongoraversenyéből és Dvorák VIII. szimfóniájából áll majd, míg a záróakkord szintén Sárospatakon a Wáberer Sportcsarnokban Mozart Don Giovanni operájának szcenírozott és újragondolt változatát mutatják be Guido Mancusi vezényletével.

Tokajban egyebek mellett az István, a király rockopera koncertváltozatát, Az illúzió mesterei című illuzionista show-t és Rúzsa Magdi-koncertet szerveznek. Szerencsen pedig Haydn, Mozart és Beethoven egy-egy kompozíciója csendül fel. Sátoraljaújhelyen egyebek mellett a trianoni döntés századik évfordulója kapcsán a Lavotta Kamarazenekar az elszakított területek egy-egy magyar zeneszerzőjének műveiből állítja össze hangversenyét.

Idén is lesz „Egy nap Mádon” program, ahol többek között Bereményi Géza tart estet egykori szerzőtársára, Cseh Tamásra emlékezve. Tarcalon a friss Kossuth-díjas Várjon Dénes zongoraművész lép fel, Tolcsván pedig a református templomban csendülnek fel Bach művei. A megszokott dzsesszkoncerteket is megrendezik a sárospataki borteraszon, lesznek gyermekprogramok, valamit több egyéni kiállítás és tárlat is.

(A borítóképen: Turjányi Miklós, Hollerung Gábor és Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában