Mintha Társulat

2020.07.28. 16:00

A vírus lehetett a terápia

„A Covid–19 és én” címmel tartott előadást nemrégiben az Avasi Közösségi Kávézóban a Mintha Társulat.

Nagy-Hankó Krisztina

20200714 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A Mintha Társulat interaktív előadása.

Fotó: Kozma István

A playbackszínház az improvizációs színház olyan formája, amely az interaktivitást és a történetmesélést állítja a színházi előadás középpontjába: a nézők hangulatokat, életérzéseket, történeteket, álmokat osztanak meg, amelyeket a társulat zene kíséretében improvizálva játszik el. Fontos szerepe van a játékmesternek, aki meghallgatva a történetmondót, segít a szereplők kiválasztásában, továbbá közvetít a nézők, a színészek és a mesélő között. A társulat tagjai szövegkönyv, rendezés, dramaturgia, díszlet és jelmez nélkül állnak színpadra. Amit a néző lát, az egyszeri és megismételhetetlen. Az egyénben dúló érzések, megválaszolatlan kérdések, visszatérő álmok egyszer csak színpadra kerülnek.

Érzések kifejezése

A Mintha Társulat tagjai szociális területen dolgozó szakemberek: szociális munkások, közösségfejlesztők, pedagógusok.

A tevékenység önszerveződő és önkéntes. Öt évvel ezelőtti megalakulásukat követően másfél évig még nem álltak színpadra, képezték magukat tanulmányok és mentorok segítségével. Első fellépéseik még a szociális szférán belül maradtak, szakmai napokon, tréningeken mutatták meg magukat. Aztán jött az ötlet, hogy legyen egy hely, ahol bizonyos időközönként fellép a társulat, így lett ez az Avasi Közösségi Kávézó. Sok idős követőjük van, de vitték már a produkciót gyerekekhez és szüleikhez is. A gyerekek nagyon őszinték, könnyebben nyílnak meg és mesélik el történeteiket – emelte ki Sándor-Lenkei Aida, az egyik alapító tag. Most már van olyan programjuk is, amelyben a gyerekeket fejlesztik ezzel a módszerrel, és ők is játszanak a színpadon. Megtanítják nekik kifejezni az érzéseiket.

Az előadások tematikáját többnyire előre megadják, de azt, hogy kinek az érzéseit, témáit fogják eljátszani, és hogyan, azt nem tudják, hiszen a közönség határozza meg. Először az emberek félve ülnek be az előadásra, de általában gyorsan kialakul egy bizalmi légkör, amikor a résztvevők rájönnek, hogy mindenki hasonló dilemmákkal küzd, tudtuk meg a társulat tagjától.

A téma, amely most az emberek többségét foglalkoztatja, az elmúlt hónapok történései, a koronavírus-járvány és annak különbözőféle megélése. Ezt dolgozták fel a társulat tagjai a jelenlévők történetei alapján, ráhangolódással. Nem az a cél, hogy a problémákat megoldják, hanem az egyénben rejlő feszültségek feloldása, illetve hogy a mesélő helyett kimondjanak és megjelenítsenek érzéseket, mondták.

(A borítóképen: A Mintha Társulat előadásán az avasi közösségi házban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában