felújítás

2020.07.16. 12:00

A járvány hónapjaiban újult meg a templom

Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke szentelte fel a mezőzombori görögkatolikus templom új oltárát.

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

Az első görögkatolikus kőtemplom Mezőzomboron 1786-ban épült. A torony alapkövét azonban csak tíz évvel később tették le, és a további munkák – a közösség szegénysége miatt – csak nagyon lassan haladtak, mindig egy kicsit szépítgetve-építgetve azt.

A háború végén lerombolták

Az 1939-es a hivatalos püspöki vizitáció gyönyörű, fénylő templomtoronyról is említést tesz, ami a gazdasági válság és szegénység ellenére rendkívüli közösségi összefogásból újult meg, de a második világháborúban megsemmisült. A falut ért nagy veszteségek napjára a helyiek még most is pontosan emlékeznek. A visszavonuló német katonák 1944. november 21-e éjjelén fölrobbantották a görögkatolikus és református templomot. A károk helyreállítása a görögkatolikus templomon 1950-re készült el.

Köszönet a templomszépítőknek

Most, hetven évvel ezután, egy világjárvány hónapjaiban újult meg a templom padlózata és oltára, ismét összefogással, az egyházmegyei támogatás mellett még sokkal jelentősebb mértékű adományokból.

„A mezőzomboriak élen jártak templomos áhítatukban, élen jártak Isten házának szeretetében régóta, mondhatnám 240 év óta” – méltatta dr. Orosz Atanáz püspök a közösséget és köszönte meg az azóta sem fogyó buzgóságukat.

A püspöki liturgia végén Polyák Péter parókus atya név szerint is említette azokat a jeles embereket, akik munkáját dicséri a most felújított templom, és köszönetet mondott mindazoknak, akik a templom szépítésén mindenkor munkálkodnak.

(A borítóképen: Balról: Polyák Péter parókus, dr. Orosz Atanáz püspök és Polyák Imre esperes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában