díjátadó

2020.06.18. 10:00

Félbemaradt évadot zártak

Műfaji sokszínűséggel, a nézői igényeket szem előtt tartva készül az új szezonra a Miskolci Nemzeti Színház.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

Átadta az Észak-Magyarország közönségdíjait Csákó Attila főszerkesztő a Miskolci Nemzeti Színház szerdai évadzáró társulati ülésén.

Díjban az elismerés

A miskolci teátrum közönsége, színházbarát olvasóink a Borsod Online-on szavazhattak róla, melyik legyen a 2019–2020-as szezonban az évad előadása, és ki legyen az évad színésze.

– Ez a két díj azért is nagyon fontos, mert az olvasók szavazatai alapján ítéltük oda. A színész pedig legfőképpen a közönségért, a sikerért dolgozik, ez az elismerés van benne a díjban – mondta Csákó Attila az átadás alkalmából.

A Hunyady Sándor színművéből készült Feketeszárú cseresznye kapta a legtöbb támogatói szavazatot – a díjat a rendező, Szőcs Artur vette át. A rendező köszönetet mondott a darab elkészültében közreműködőknek, a színház technikai dolgozóit is dicsérte áldozatos munkájukért.

Az évad színésze Lajos András lett, akit egyebek között a Feketeszárú cseresznye Veliszavijevics Dusánjaként láthattunk. A színművész háláját fejezte ki a közönségnek és kollégáinak is. Mindig arra törekszik, hogy élményt adjon a nézőknek, és ezáltal gyümölcsöző legyen a befektetett munka – fogalmazott. Szeretné, ha minél többen láthatnák még a díjat érdemelt előadást. A szavazásról egy nézőtől értesült az interneten, és izgatottan várta a végeredményt, aminek nagyon örül, mert érzi a közönség szeretetét.

Csúcstámadás közben

A szezont a színház igazgatója, Béres Attila értékelte. Csonka évad volt ez, vagy talán még vége sincs, csak félbemaradt. Úgy érzi magát, mint az alpinista, aki csúcstámadás közben rájön, arrébb tolták a Mount Everestet – fogalmazott az igazgató.

– Sokszor mondtuk magunkról, hogy mi vagyunk a legjobbak, most pedig már mások mondják, hogy mi vagyunk a legjobbak – mondta, felsorolva az ezt alátámasztó, szakmai és közönségsikert jelentő tényeket.

A következő évadban kilenc premierrel készülnek, melyeket – ahogyan eddig is – a műfaji sokszínűség és a nézői igények szem előtt tartása jellemzi.

A színházigazgató kiemelte, hogy ezek közül az egyik előadást, ahogyan ő fogalmazott „egy élő legenda”, Ascher Tamás rendezi. Addig is a közönség a nyár folyamán találkozhat a színészekkel: júliusban is szeretnének előadásokat tartani.

Kiváló előadások

Ez egy különleges évad volt, és nagyon jó lett volna a statisztikát tekintve is, ha kiteljesedik. De még így, félbehagyva is sikeresnek mondható – hangoztatta Veres Pál polgármester. A kultúrának fontos szerepe van Miskolc életében, a város megtartóerejét növeli, ebben kulcsszerepe van a színháznak. A pandémia mindenkit megviselt, de a kultúra területét különösen – mondta.

A polgármester megköszönte a színház vezetőinek és dolgozóinak, hogy ebben a nehéz helyzetben is kitartottak és megtalálták helyüket az online térben.

Kiemelte továbbá, hogy a városvezetők közül az elsők között kérte az év elején a kulturális kormányzattól a színház állami támogatását, amelyet meg is kaptak. Így az anyagi forrás az önkormányzat részéről továbbra is biztosítva lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában