esti mese

2020.05.21. 10:00

Óvó nénik mesélnek a ZsolcaTv-ben

Nagy sikerük van az esti meséknek, a gyerekek saját óvó nénijüket látják a képernyőn.

Hegyi Erika

Forrás: Zsolca TV

A gyerekek a koronavírus miatt még nem járnak óvodába (csak ügyelet van), de hiányzik nekik a közösség, az óvó nénik pedig szomorkodnak a gyerekek nélkül.

Felélesztett hagyomány

Ezen a helyzeten próbált javítani Mag Zsoltné, a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda vezetője és Németh Csaba, a ZsolcaTv főszerkesztője. Felélesztették azt a hagyományt, amikor az óvó nénik esti mesét mondtak a gyerekeknek a városi tévében.

– Tizenkét évvel ezelőtt jelentkezett először a ZsolcaTv esti mesével. Akkoriban a csoportszobában ültek a gyerekek, gyertyát gyújtottunk, és a kicsik nagy áhítattal hallgatták óvó nénijük csodákkal teli történeteit. Két évad ment le így, aztán szünet következett. Most azonban, a karantén idején újraélesztettük a hagyományt – idézi fel az előzményeket az Észak-Magyarországnak Németh Csaba.

– Csak most a járványügyi szabályok miatt kicsit más formában mesélnek az óvó nénik. Otthon vagy az üres csoportszobában vettékfel, általában telefonnal, a mesét. Előzőleg egyeztettem velük a technikai tudnivalókról, majd a felvételt elküldték nekem. Én megvágtam a videókat, zenét szerkesztettem a felvételek alá, és mesés hátteret mögéjük. Úgy gondolom, az óvó nénik meséje sokkal nagyobb élmény és érték a gyerekek számára, mint egyes tévécsatornák amerikai rajzfilmjei. Az esti meséknek hatalmas sikerük van. Felkerültek a közösségi oldalra és a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közismert videómegosztóra is, az elsőt 5400-an tekintették meg – sorolta a főszerkesztő.

Elvonási tünetek

Mag Zsoltné óvodavezető úgy fogalmazott, a pedagógusoknak szinte már elvonási tüneteik vannak a hosszú, gyerekek nélkül töltött hetek miatt. Nagyon szeretnének már a kicsikkel találkozni.

– Úgy gondoltuk, hogy ha a gyerekek a saját óvó nénijüket látják és hallják a tévében, akkor az sokkal nagyobb hatással van rájuk, mintha csak megnéznének egy akármilyen mesét. Szerettük volna, hogy a képernyőn ugyanúgy meséljen az óvó néni, mintha körülötte ülnének a gyerekek. Ezért mindenki saját maga készítette a felvételt, mert ha valaki kamerával vette volna őket, az valószínűleg feszélyezte volna az olvasást. A felvételeken olyan mesék szerepelnek, amelyek illeszkednek a nevelési év ütemtervéhez. Eddig 8-10 óvó néni mesélt, és tervezem, hogy én is csatlakozom hozzájuk – árulta el az óvodavezető.

(A borítóképen: Jánoczkiné Mihalik Katalin mesél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában